10 saker du kan göra för din hälsa på 1 minut

Gör plankan, ta en tomat och andas medvetet

Ibland verkar det så mycket, så svårt och så svårt: att arbeta med din hälsa. Men visste du att du kan uppnå något bra på 1 minut? Prova dessa 10 saker.

Ta en tomat

Knappast någon i Nederländerna äter den rekommenderade mängden grönsaker på 250 gram. Det beror på att vi försöker fylla allt i den varma kvällsmåltiden. Men lunch är också mycket lämplig för att äta grönsaker! En soppa, en sallad, en låda med råa grönsaker eller bara en tomat med din smörgås.

2. Andas medvetet

Det finns alltid tillfällen under dagen när du blir överväldigad av arbete, av frågor, av barn som ber om uppmärksamhet, av känslor som plötsligt kommer in riktigt hårt .... Ta bokstavligen en andning. Dra bara tillbaka en minut och ta ett lugnt och djupt andetag. Det minskar stress i kroppen.

3. Gå runt ett ögonblick

Vi holländare verkar vara ett ganska stillasittande folk. I genomsnitt sitter vi 8,7 timmar om dagen, vilket är ett rekord i Europa. Inte så trevligt, för att sitta är verkligen inte bra för din hälsa. Stå upp efter varje halvtimme sittande och gå runt i 1 minut. Detta hjälper till att få din blodcirkulation igång igen.

4. Kyssa eller krama

Vid varje kärleksfull hudkontakt produceras oxytocin. Detta hormon säkerställer en nöjd, glad känsla och en känsla av anslutning till andra och sänker därmed också stressnivån. Så kyssa eller gosa med din partner, vän eller barn, om du bor tillsammans i ett hus är det här också bra i koronatider.

5. Ät en ny sill

Fet fisk, som sill, är verkligen full av hälsosamma omega-3-fetter. Bra för våra hjärnor och blodkärl. Sill innehåller också mycket vitaminer och mineraler, så: bita sillen!

6. Gör plankan

Plankan är en extremt effektiv och tuff övning för hela kroppen. Om du kan hålla det i en minut (det är inte så enkelt), har du utmanat många muskler i kroppen!

Drick ett glas vatten

Du kanske glömmer regelbundet: drick tillräckligt. Och vanligt vatten är verkligen det bästa valet för din kropp. Fyll ett glas och ta en minut att återfukta din kropp.

8. Visualisera din hälsa

Det här är något som görs bäst på morgonen. Ta en minut att föreställa dig den hälsosamma versionen av dig själv. Du som dricker tillräckligt med vatten, tränar, äter ett äpple på kontoret, tar en lunchpromenad ... Se det så konkret som möjligt för dig. Om du gör den här övningen ofta kommer din hjärna att anpassa sig till den och du kommer att göra ditt hälsosamma beteende mer konkret och genomförbart för dig själv.

9. Avsluta ätdagen

Har du avslutat kvällsmåltiden? Borsta sedan tänderna i 1 minut och bestäm sedan att det är slutet på din ätdag. Inga fler sötsaker på kvällarna i soffan, inga fler marker medan du tittar på Netflix. Det tar lite att vänja sig, men i slutändan blir denna minut att borsta tänderna en stark signal att sluta äta på kvällen.

10. Stäng av tv: n. Och din telefon.

Stäng av alla skärmar ungefär en timme till en halvtimme innan du lägger dig. Det blå ljuset stör ditt sömnmönster och bilderna håller hjärnan för vaken. Snarare ta en bok, chatta lite, ta en promenad eller bara stirra framåt. Det förbättrar din natts sömn och är bra för dig.