13 orsaker till vaginal klåda

Från STI till svamp och bakteriell vaginos

Många kvinnor har en kliande vagina då och då. Det är väldigt obekvämt och irriterande. Speciellt eftersom vaginal klåda ofta är ett återkommande problem. Tretton orsaker till vaginal klåda.

1. Svampinfektion (vaginal candida)

En jästinfektion, även kallad candida eller candidiasis, är en känd orsak till kliande vagina (vulvar klåda). Cirka 75 procent av kvinnorna kommer att behöva hantera en sådan svampinfektion någon gång. En jästinfektion uppträder när jäst Candida albicans - en jästliknande svamp som är naturligt närvarande i och på människokroppen - växer för mycket i slidan och vulva. Antibiotikaanvändning, nedsatt immunförsvar och graviditet kan leda till infektion, liksom sex. Förutom vaginal klåda åtföljs en svampinfektion av spröd, vit urladdning och en brännande känsla och rodnad.

2. Bakteriell vaginos

Bakteriell vaginos, ofta kallad BV, är ett vanligt tillstånd hos kvinnor. Det är inte en smittsam sjukdom eller STI, men en infektion orsakad av en störning i vaginaens surhet. Vaginalfloran kan störas av exempelvis en ny sexpartner, användning av antibiotika, insättning av en spiral eller tvättning av slidan med tvål. Klåda är ett symptom på bakteriell vaginos. Andra klagomål är en stark vaginal (fisk) lukt, vattnig gråvit utsläpp och röda labia.

3. Hormoner

Om dina hormonnivåer förändras, till exempel under din menstruation, under graviditeten eller under klimakteriet, kan du få vaginal klåda. detta gäller även om du börjar eller slutar ta p-piller. För att förhindra klåda före, under och efter menstruationen är det viktigt att byta tamponger eller sanitetsdynor i tid. Använd vid behov vård på en naturlig basis. Använd helst bomullsunderkläder. Vaginal torrhet kan också orsaka vulva klåda. Under klimakteriet minskar östrogenproduktionen, vilket gör att slidan i slidan blir tunnare. För övrigt kan en minskning av mängden östrogen också inträffa under menstruationscykeln och under amning.

4. Allergisk kontaktdermatit

Med allergisk kontaktdermatit lider du av röd, kliande hud med flingor, stötar, blåsor, käkar eller skorper. Ibland är huden också svullen. Välkända produkter som kan orsaka klagomål runt slidan är kondomer, parfymerat eller färgat toalettpapper, underkläder och badkläder, tvål, strumpbyxor och spermicidpasta. Kalla kompresser kan hjälpa till med klåda. Läkaren kan ordinera en hormonkräm för att undertrycka de värsta klagomålen.

5. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus är en relativt vanlig, svåråtkomlig kronisk hudskada, som vanligtvis förekommer på labia, ingången till slidan , anusen och hos män på glans eller förhud. Människor som har det får (vaginal) klåda, det känns hårt och smärtsamt och vita fläckar dyker upp runt könsorganen. Det förekommer främst hos kvinnor mellan 50 och 70 år, men yngre kvinnor och män kan också få det. Det är förmodligen en autoimmun sjukdom. Klåda kan förvärras med värme. Lichen sclerosus kan inte botas, men de viktigaste klagomålen som klåda och smärta kan behandlas ganska bra. Hos unga flickor försvinner lichen sclerosus ibland spontant under puberteten.

6. Psoriasis

Psoriasis är ett smittsamt hudsjukdom där röda och fjälliga fläckar förekommer på huden. Dessa fläckar förekommer över hela kroppen, inklusive runt slidan, vilket resulterar i vaginal klåda. Den exakta orsaken till psoriasis är okänd.

7. könsherpes

Genital herpes är en mycket smittsam sexuellt överförbar infektion (STI) orsakad av herpesvirus. Det finns två typer av herpes som kan föras vidare genom sexuell kontakt. Genital herpes förekommer på könsorganen, medan herpes labalis uppträder på läpparna (munsår). Genital herpes kan kännas igen av små, smärtsamma och kliande blåsor eller sår på eller i slidan eller anusen. Viruset finns kvar i kroppen för livet. Influensa, dåligt motstånd, stress eller till exempel menstruation kan utlösa en ny attack.

8. Gonorré

Gonorré, även känd som "ett dropp", är en mycket smittsam STI orsakad av gonokockbakterierna. Villkoret orsakar vanligtvis inga klagomål hos kvinnor. Om de är där kan du tänka på purulent grön vaginal urladdning, smärta vid sex och irritation och klåda i pubicområdet. Gonorré kan behandlas bra med antibiotika. Om du misstänker att du har det, kontakta din läkare.

9. Scabies (scabies)

Scabies, även kallat sårskorpa, orsakas av scabies kvalster. Honorna gräver tunnlar i huden och lägger sina ägg där. Scabies orsakar ihållande klåda, särskilt på kvällen och på natten. Du känner igen den runt könsorganen genom små, rödlila stötar. Skrapning hjälper inte och skadar huden. Scabies överförs vanligtvis genom sexuell kontakt, men du kan också få det genom att sova i sängen eller bära kläderna. Det är mycket smittsamt. ett besök till läkaren är nödvändigt.

10. Pubic löss

Skamlöss eller trombocyter är nu mycket mindre vanliga än tidigare. Ändå kan du fortfarande drabbas av dem. Könslöss överförs genom sexuell kontakt, men också genom sängkläder och handdukar. Klåda utvecklas ofta på den yttre delen av slidan, där röda fläckar bildas från bett. Klåda är ofta värst på natten. Infektion med pubic löss kan behandlas bra med anti-lössprodukter från apotek eller apotek. Lusen kan också finnas i underlivet, mellan skinkorna och på överbenen.

11. Könsvårtor

Könsvårtor orsakas av humant papillomvirus (HPV). Detta virus överförs nästan alltid genom sexuell kontakt. Vårtorna orsakar smärta och klåda och så onormal urladdning. Könsvårtor är mycket smittsamma. Läkaren kan frysa dem genom att tappa dem med flytande kväve. Läkaren kan också ordinera en kräm mot vårtorna eller skära av dem.

12. Trichomonas

Trichomonas är en STI orsakad av infektion med parasiten Trichomonas vaginalis. Du får denna parasit genom sexuell kontakt, men den kan också leva i flera timmar i urin, vaginal vätska eller sperma. Så du kan smittas med trichomonas genom att sitta på en fuktig toalettsits. Trichomonas kännetecknas inte bara av vaginal klåda utan också av en gröngul, skummande vaginal urladdning, smärtsam urinering och irritation i huden runt slidan. Om du misstänker att du är smittad bör du träffa en läkare för en antibiotikakurs.

13. Dålig intim hygien

Dålig intim hygien kan också orsaka vaginal klåda. Slidan är mycket känslig och benägen att irritera. Tvättning med tvål kan till exempel påverka vaginalfloran negativt och orsaka klåda. Det är därför att föredra att tvätta slidan med vatten. Byt kuddar och tamponger regelbundet för att minska irritationen. Använd bomullsunderkläder och använd inte parfymerade sprayer eller rengöringsprodukter.

Behandla vaginal klåda

Orsakerna till en kliande vagina kan sträcka sig från en infektion som bakteriell vaginos eller en vaginal jästinfektion till en STI. Eftersom orsakerna är så olika, så är behandlingen också. För en vaginal jästinfektion kan du få läkemedel utan recept från apotek eller apotek. Om du misstänker en STI eller om du tvivlar på orsaken är det alltid klokt att besöka läkaren. Läkaren kan ställa dig alla typer av specifika frågor, utföra en fysisk undersökning och eventuellt göra ett utstrykningstest.

Källor):