31 procent av leveranssushi innehåller för många bakterier

Nästan en tredjedel av leveransrestaurangen innehåller för många bakterier. Detta visar forskning från Consumers 'Association, där 160 sushi-prover undersöktes. De flesta bakterier som hittades indikerar dålig hygien i beredningen. I många fall är färskheten i leveranssushi okej.

Consumentenbond beställde fyra typer av Sushi från 20 leveransrestauranger i Amersfoort, Breda, Groningen, Leiden och Rotterdam. Samma beställning gjordes på varje restaurang på två olika dagar. Testet inkluderade 4 kedjor, vardera med 2 filialer i olika städer.

Sushin testades i ett laboratorium för bakterier som visar att sushi inte är färsk, för bakterier som visar att den inte har varit hygienisk och för patogena bakterier.

Smutsiga händer och skärbrädor

Av de 20 levererade sushirestaurangerna som studerades var 9 otillräckliga för hygien. Detta orsakas ofta av att arbeta med smutsiga händer och skärbrädor. Friskheten var långt under genomsnittet på tre restauranger, i vilket fall sushi förmodligen hölls för varm eller för lång.

Bästa och sämsta i Leiden

Både den bästa och den sämst rankade restaurangen finns i Leiden: SushiPoint Leiden får 9,6 och Sushi Time Leiden 2,5. På Sushi Time Leiden är sushi varken hygieniskt beredd eller färsk. Dessutom innehåller två av de åtta undersökta sushi-proverna från Sushi Time Leiden patogena bakterier.

SushiPoint gör poäng utmärkt med båda platserna (Breda och Leiden) och Shabu To Go uppnår båda platserna (Amersfoort och Rotterdam Coolsingel) bra resultat. Bilden på Sumo Sushi Express varierar. Platsen i Breda kommer på andra plats, medan platsen i Groningen bara fick ett pass. Platserna för den undersökta Sushi Time gör också olika: Amersfoort får 6,7 medan Leiden slutar längst ner med 2,5.

All-you-can-eat sushi

År 2015 undersökte konsumentföreningen sushi som du kan äta . Av de 160 undersökta proverna innehöll 64 procent för många bakterier vid den tiden och ingen restaurang hade både hygien och friskhet i ordning. De högst rankade restaurangerna uppnådde bara ett pass (5.9).