5 frågor om ... EHEC-bakterierna

Variant av E-coli-bakterierna

Sommaren 2011 var Europa under besvärjande infektion med EHEC-bakterierna, en variant av E. coli-bakterierna. Men vad är EHEC-bakterierna exakt och hur blir du smittad? Health Network frågade Harald Wychgel, talesman för RIVM.

1. Vad är EHEC-bakterierna exakt?

"EHEC-bakterierna är en av varianterna av de välkända E. coli-bakterierna, som normalt förekommer hos människor och varmblodiga djur i tarmarna. EHEC-bakterierna producerar en giftig substans i tarmarna. Den står för Enterohemorragisk Escherichia coli det vill säga det kan orsaka inflammation i tjocktarmen som kan orsaka blödning. "

2. Hur smittas du av EHEC?

"EHEC kommer alltid från djurgödsel. Bakterierna kan komma in i rått kött genom gödseln, i opasteuriserad mjölk eller andra mejeriprodukter, på grönsaker som har kommit i kontakt med gödsel på ett eller annat sätt och i ytvatten. Infektioner vi ' har sett i det förflutna kommer från rått eller underkokt nötkött, som köttfärs, hamburgare och filet americain, men det finns också en liten chans att du kan fånga det efter att ha besökt djurparken.infektera också andra genom avföringen.

3. Vad händer om du blir smittad?

"Sjukdomsförloppet för en infektion med EHEC kan variera mycket. Inte alla blir sjuka, andra får mild diarré, men det kan också orsaka svår diarré med svåra magkramper, vanligtvis utan feber. Det kan åtföljas av kräkningar och illamående. Efter en Diarrén kan bli blodig i upp till tre dagar, men folk går vanligtvis till läkare, men symtomen varar i två till nio dagar och försvinner ofta på egen hand.

"Hos 2 till 7 procent av de infekterade personerna kan en komplikation i njurarna, hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) utvecklas inom två veckor efter infektionen av bakterien. Barn under 5 år har en något högre risk för HUS. I Nederländerna, så vitt vi vet, har en person, en kvinna, allvarliga njurproblem. Denna kvinna var i norra Tyskland strax före sin sjukdom. Antalet rapporter från EHEC har ännu inte ökat i Nederländerna. har bett läkare att vara extra vaksamma om symtomen på sjukdomen. Vi har också bett dem att ställa frågor, särskilt i fall av diarré. "

"I Tyskland har många människor, särskilt kvinnor, smittats med EHEC. Så det finns också några hundra människor där med HUS. Chansen att dö av den är liten. En del av människorna med HUS, 0 till 15 procent, kan utveckla diabetes mellitus. "

4. Hur kan du förhindra infektion?

"Du förhindrar förorening genom att följa de vanliga, välkända hygienåtgärderna. Så värm köttet väl, tvätta köksredskap som har kommit i kontakt med rått kött omedelbart och förhindra korskontaminering. Rå grönsaker måste alltid tvättas väl. Skärbrädor också efter beredning. av kött och grönsaker. Byt regelbundet disktrasor och handdukar och se till att alla familjemedlemmar tvättar händerna ordentligt, även efter ett besök i djurparken. Personlig hygien vid toalettbesök är naturligtvis också mycket viktigt. "

5. Finns bakterierna också på råa grönsaker i Nederländerna?

"Produktstyrelsen för trädgårdsodling och Food and Consumer Product Safety Authority kommer att utföra extra kontroller av grönsaker i Nederländerna. De testar främst salladsgrönsaker för EHEC, såsom gurkor, tomater och sallad."