5 hälsosamma vanor att börja med idag

Förbättra din hälsa: snabbt och effektivt

Den 7 april är Världshälsodagen skapad av Världshälsoorganisationen (WHO). Eftersom hälsa inte är självklart för alla, vill vi uppmärksamma denna dag. Visste du att du kan förbättra din hälsa med 5 enkla vanor? Kom igång idag.

Gå efter middagen

Att gå runt kvarteret varje dag gör mycket för din hälsa, särskilt när du går efter middagen. Spanska kallar det "el paseo". Om du går i 20 till 30 minuter efter att ha ätit förbättrar du din kondition, din blodsockernivå och du går också ner i vikt. Du stimulerar också matsmältningen, vilket är bra för dina tarmrörelser. Inte mycket i sport? Enligt Marjon van Oers, fitness- och rörelseexpert, kan du också komma i form genom att gå. Du måste fortsätta i en takt på cirka 6 till 7 kilometer i timmen.

2. Ta tag i cykeln

Tar du alltid dina barn till skolan med bil? Och tar du också snabbt tag i bilen för mindre livsmedel? Ta cykeln lite oftare: det sparar pengar och du har omedelbart mer motion. Uteluft gör också mycket bra för din hälsa. Genom solljus producerar du vitamin D, vilket är viktigt för starka ben och starka tänder. Det bidrar också till ett bra motstånd och att musklerna fungerar.

3. Ha en god frukost

En bra frukost säkerställer att din matsmältning kommer igång. Enligt forskare vid Harvard drar du främst fördelarna av frukosten om du väljer en fiberrik fiber. Näringscentret rekommenderar att man börjar med minst en fullkornsprodukt varje dag, som en fullkornssmörgås, havregrynsgröt eller yoghurt med müsli och frukt. På så sätt har du omedelbart tillräckligt med energi för att börja dagen passa och fokuserad. Kan du inte äta frukost i tid? Gör frukost till en prioritet och ställ in alarmet några minuter tidigare.

4. Skratta mer

Medan du fortfarande kunde skratta som barn, gör du som vuxen inte så mycket eller ens inte längre. Det är synd, för skratt är väldigt hälsosamt. Forskare har funnit att glada människor är friskare än bekymmer. Om du ler mycket har du ett bättre immunförsvar, vilket gör dig mindre benägen för infektioner. Din hjärna producerar "lyckahormonet" endorfiner när du skrattar. Endorfiner är ett "naturligt morfin" som har en lugnande och smärtstillande effekt.

5. Stå upp oftare

Om du inte tränar tillräckligt kommer du att bli sjuk tidigare: fysiskt och mentalt. Och när du blir sjuk blir du bättre tidigare genom att fortsätta träna. Enligt professor Frank Backx, professor i idrottsmedicin vid UMC Utrecht, "sittande är den nya rökningen". Har du ett kontorsjobb? Stå sedan upp var halvtimme: prata med en kollega, gå på toaletten eller få något att dricka.

Källor):
  • UMC Utrecht