6 tips för en frisk hjärna

Håll din hjärna i form

Hur håller du din hjärna frisk? Hjärnexperterna Erik Scherder och Dick Swaab ger sex råd för en hjärna i toppskick.

Gå varje dag

Erik Scherder: "Sju dagar i veckan är en halvtimme snabb promenad bra för din kropp och din hjärna. Detta beror på att hippocampus, ett hjärnområde, ökar med mer fysisk träning. Område spelar en viktig roll för att lära och komma ihåg bland annat. Att gå varje dag förbättrar ditt minne. Det ökar också din förmåga att planera och alltid fokusera på något nytt. I slutändan betyder det att du kan vara oberoende längre kan fortsätta att funktion. "

2. Undvik skador

Dick Swaab: "Huruvida din hjärna fortsätter att fungera ordentligt i en sen ålder är 50 procent genetiskt bestämd. Så du kan fortfarande göra något åt ​​det under ditt liv. Se till att du får så lite hjärnskada som möjligt. Till exempel alkohol dåligt för din hjärna. Ett glas om dagen är redan skadligt, det andra kan dricka fem glas innan det träder i kraft. Skador kan också uppstå när du slås i huvudet, till exempel i trafikolyckor, boxning, av slå huvudet i fotboll och med armbågsstötar mot huvudet. Kom också ihåg: vad som är dåligt för dina blodkärl är också dåligt för din hjärna. Så få behandling om du har högt blodtryck, högt kolesterol eller diabetes. "

3. Utmana dig själv

"Ta tåget, gå till en konsert, besök ett museum i en annan stad. Du behöver sådana stimuli för att hålla din hjärna ung. Det är okej om du har svårt att hantera ditt chipkort; detta är hur du utmanar din hjärna. Du blir skarp och alert när du "upphetsar" dig själv på detta sätt. Din hjärna fungerar bättre och du kan bearbeta ny information snabbare. Detta är användbart om du till exempel vill lära dig nytt språk, med alla de grammatiska svårigheter som detta medför, säger Erik Scherder.

4. Lär dig att dansa

"Att lära sig och göra nya saker i en äldre ålder kan försena ankomsten av Alzheimers med cirka tre till fyra år. Vad du gör måste kräva något från din hjärna. Att spela samma typ av dataspel varje dag hjälper Schack hjälper varje dag, eftersom schack alltid väcker nya frågor. Att göra något som kombinerar tänkande och rörelse, som att öva en ny dans, verkar fungera ännu bättre. Äldre människor som lärde sig dansa i ett antal veckor gjorde bättre då på psykologisk test än de som inte gjorde det. Vi vet bara ännu inte om det kan förhindra demens på lång sikt, säger Dick Swaab.

Ät skorpor

Erik Scherder: "Tugga din mat väl har hälsosamma biverkningar: ditt hjärta börjar slå lite snabbare och din hjärna har bättre blodtillförsel. Promenader, med alla tillhörande fördelar. Forskning visar att blodflödet särskilt förbättras i ett av de stora blodkärlen i hjärnan. 70 procent av stroke sker i närheten av det blodkärlet. äldre människor med ett ohälsosamt kärlsystem, även om det ännu inte har bevisats att det verkligen förhindrar en hjärninfarkt. Så det är viktigt att fortsätta tugga, även om flytande mat verkar lättare. Skär inte skorporna från brödet och laga grönsakerna korta. "

6. Leta efter extra ljus

Dick Swaab: "Om du sover dåligt, se till att mer ljus under dagen. Att gå utifrån fungerar bäst, även på en dyster dag. Du får fortfarande mer ljus än i huset. En timmes promenad verkar som en bra metod för att få din sömnrytm tillbaka i linje. Dessutom minskar mer ljus hastigheten på minnets försämring. Ta inte bensodiazepiner för att sova bättre: om du använder dem under lång tid ökar du risken för demens . "

Erik Scherder är professor i neuropsykologi vid VU Amsterdam. En entusiastisk lärare som vunnit utbildningspriset flera gånger, ett årligt pris för lärare som är starkt engagerade i att förbättra utbildningen.

Dick Swaab är en internationell hjärnforskare. Han var professor i neurobiologi vid universitetet i Amsterdam och chef för Institutet för neurovetenskap i trettio år. Han leder fortfarande en forskargrupp där.

Källor):
  • Plus Magazine