7 sätt röran påverkar din hjärna

Ett snyggt hus är ett snyggt sinne

Vi säger det av en anledning: ett rörigt hus är en rörig hjärna. Det omvända gäller också: ett snyggt hus är ett snyggt sinne. Sju sätt röran påverkar din hjärna.

Du kanske inte är världens största slarviga räv, men du samlar ändå en hel del skräp runt dig obemärkt. De sakerna på trappan som har gått på övervåningen ett tag, den hög med tidningar och tidskrifter som faktiskt kommer att läsas och de som används te- och kaffemuggar i vardagsrummet. Och hur är det med röran i fruktskålen eller det där skräpet i köket? Allt det där skiten är mer inflytelserikt än du tror. Forskning visar att röran påverkar dina känslor, beteende, beslut och till och med relationer med andra. Dessutom orsakar röran stress och får dig att sova rastlöst. Och det är inte det enda: skräp gör dig också fet. Vad är det med det?

1. Skräp orsakar förhalning

Forskare från Princeton University har visat att våra hjärnor älskar ordning. Faktum är att ju större röran runt dig är; ju fler hjärnor är benägna att skjuta upp saker. Denna fördröjning har obehagliga konsekvenser. Det orsakar inte bara stress och gör att du tappar överblick på lång sikt, utan det får dig också att "wog". För så många människor består det så kallade arbetsundvikande beteendet av Netflix som bing med tillhörande snacks. Resultatet: ditt huvud är fortfarande överflödigt, men med lite otur har du fått några kilo. Hur som helst finns det flera studier som har hittat en koppling mellan en rörig miljö och dåliga matvanor. Detta visar inte bara att människor i en oorganiserad livsmiljö äter mer än människor i ett snyggt hus - upp till dubbelt så mycket - utan också att de gör ohälsosamma val mycket oftare. Faktum är att människor som bor i extremt röriga hem har upp till 77 procent mer risk för att vara överviktiga.

2. Du blir överstimulerad av skräp

När röran är runt dig händer mycket i ditt synfält. Som ett resultat fortsätter dina ögon att fokusera på nya saker, information som din hjärna måste bearbeta igen. "Rörlighet bombar ditt sinne, som det var, med överflödiga stimuli, vilket gör att ditt sinne arbetar övertid och hanterar information som faktiskt inte är så viktig", förklarar psykolog Sherri Bourg Carter till Psychology Today. Under tiden är din uppmärksamhet inte på de saker som ska göras och hjärnan får kontinuerligt signalen att saker är oavslutade. Konsekvensen? En överstimulerad hjärna.

3. Röra är stressande

Det har redan nämnts, men det framgår också av siffrorna: röran orsakar stress. Skräp påverkar bokstavligen dina kortisolnivåer. Kvinnor som bor i röriga hus producerar inte bara mer av detta stresshormon, men deras kortisolnivåer sjunker inte längre till en acceptabel nivå på natten heller. Detta har konsekvenser för ditt sinnestillstånd, men orsakar också oroligheter i ditt förhållande till din partner, familj och vänner.

4. Du fattar mindre tillförlitliga beslut

På grund av allt röran runt dig och allt som händer runt dig är du mindre kapabel att tänka. Enligt forskare gör detta dig mer självsäker än du borde och du fattar mindre tillförlitliga beslut. Din bedömning kommer att försämras om du ständigt omges av skräp.

5. Ditt minne försämras på grund av ett rörigt hus

Du skulle inte tro det, men för mycket skräp runt dig påverkar till och med hur ditt kognitiva minne fungerar. För mycket skräp runt dig försvagar ditt kognitiva minne, enligt forskning från US National Institute of Health. Så du har redan tagit mindre tillförlitliga beslut på grund av röran runt dig, men för att ditt kognitiva minne påverkas blir det svårare att fatta beslut alls. Du har problem med att koncentrera och absorbera och bearbeta information.

6. Skräp skapar mer skräp

Om ditt hem redan är rörigt ändå måste du också vara försiktig så att det inte blir ännu mer trångt, för ett rörigt hus gör det mycket lättare att göra (online) impulsköp, har forskare från Journal of Consumer Research upptäckt. Ditt hus blir fylligare och din plånbok blir bara tomare. Vill du shoppa online? Då är det klokt att börja städa först. Det finns en god chans att dina köpbehov minskar mycket.

7. Röra gör dig missnöjd

Allt det där skiten är inte bra för din sinnesfrid. Faktum är att forskning visar att människor med ett rörigt hem inte bara är mindre nöjda med sitt hem utan till slut är ännu mindre nöjda med hela sitt liv.

Rengöringstips

  • Sätt dig ett litet, avgränsat saneringsmål varje dag och fokusera helt på det. Så ta itu med skräp först i köket och börja städa upp vinden.
  • Håll inte saker eftersom de kan komma till nytta någon dag. Om du någonsin behöver något kan du låna eller hyra någonstans då. Så något som du inte har använt på länge och inte har något sentimentalt värde kan helt enkelt försvinna.
  • Ge saker en permanent plats i huset. Inte bara dina nycklar utan till exempel räkningar och kvitton. Sitt ner en gång i veckan för att ordna detta.
  • Köp inte för många nya saker. Sätt dig själv regeln att om något kommer in måste något komma ut. Hur som helst, tänk lite längre på inköp, du frågar dig själv ofta en dag eller tre senare varför du verkligen ville ha det så illa.
Källor):

  • Huffington Post

  • hln.be

  • Brådska