8 frågor om åderbråck

Att stå mycket är den största syndaren

Åderbråck kan vara smärtsam och är inte särskilt vacker. Vad är orsaken till dessa vanärande vener? Vem får dem? Och är de farliga?

1. Vad är orsakerna till åderbråck?

En mycket svag kärlvägg eller en dålig ventil i blodkärlet Benvener, som transporterar blod från foten tillbaka till underkroppen, har en ganska lös vägg. Det är en nackdel i stående läge, för då är trycket på blodet i foten fem gånger så högt som när du ligger ner. På grund av detta höga tryck kan blodet inte rinna ordentligt tillbaka till hjärtat.

Det finns ventiler i benvenerna som fungerar som en slags enkelriktade vikdörrar som hjälper till att skjuta blodet uppåt. Om någon har en mycket svag kärlvägg kan venen så småningom vidgas så mycket att ventilerna inte längre stänger ordentligt. Dessutom finns det personer vars ventiler naturligt fungerar felaktigt. När en ventil fungerar mindre bra förvärras den vidgning, vilket får venen att förlängas och tvinna sig i brist på utrymme. Dessa är de blå, snurrande stötar på benet, ibland på en, oftare på fler ställen.

2. Vem är mest sannolikt att få åderbråck?

Med åldern ökar risken för åderbråck gradvis; men det kan redan störa dig vid 20 års ålder. Åderbråck är vanligare hos människor som ofta står under långa perioder, till exempel butikspersonal. Åderbråck utvecklas lättare under gravidites. Hormoner, antagligen inklusive östrogen, gör kärlväggen svagare. Trycket på benvenerna ökar också på grund av den förstorade livmodern.

3. Varför är människor som står mycket mer benägna att utveckla åderbråck och människor som går mycket inte?

När du går behövs extra hjälp för att skjuta blodet uppåt från benvenerna. När benmusklerna dras samman pressar de på venerna som löper djupt i benet och får blodet att rinna uppåt. Om du står stilla saknar du den "muskelpumpen" och blod ackumuleras i benvenerna.

4. Är åderbråck farligt för din hälsa?

Sällan. Åderbråck är särskilt ful. Risken för inflammation, blödning eller "öppet ben" är mycket liten.

5. När behöver du träffa läkare?

Detta behöver inte vara så snabbt, för även omfattande åderbråck behöver inte orsaka klagomål. Det vanligaste klagomålet är en trött, slö och tung känsla i benen. Vissa människor har en känsla av att något kryper över benen eller inte kan hålla benen stilla. I vissa fall gör åderbråck ont.

6. Vad kan läkaren göra åt det?

Läkaren kan ordinera kompressionsstrumpor. Venen kan också tas bort kirurgiskt eller stängas av . Båda behandling arna ersätts av sjukförsäkringsgivaren. Efter båda procedurerna utvidgas andra benvener. Jag vissa fall kan nya åderbråck bildas inom ett år, jag andra först efter mer än tio år.

7. Hur kan du förhindra att de blir värre?

Försök att undvika att stå länge. När du sitter är det bäst att lägga upp benen. Du kan minska klagomålen genom att bära kompressionsstrumpor. Promenader, cykling och simning kan också hjälpa.

8. Kan du också få åderbråck på andra ställen?

Ja, vener runt anusen kan också expandera. Då talar man om hemorrojder. Orsaken är dock inte densamma som för äkta åderbråck. Det finns inga "lösa" vener runt anusen, som i benen, utan "kuddar" som innehåller blodkärl. När de är fulla av blod stänger de anusluften och är vattentäta. De stöder således sfinktermusklerna. Kuddarna kan sänkas. Sedan utvecklas hemorrojder.

Källor):
  • Plus Magazine