9 frågor om ryggont

Bråck, ischias eller lumbago?

Många tror det motsatta när det gäller ryggont, men det är bäst att fortsätta att röra sig så mycket som möjligt. Även om det gör ont. 9 frågor om ryggont.

Vad är spott?

Smärta som plötsligt skjuter i nedre delen av ryggen eller skinkan. Namnet på den smärtan härrör från ordet spotta, vilket betyder spetsig järnstav. Tidigare trodde man att spott var resultatet av en pil som skjutits från onda varelser.

Vad är ischias?

Även med ischias indikeras ryggont. Ursprungligen menade de bara smärta på ischiasnerven. Denna nerv lämnar ryggmärgen strax ovanför skinkorna och färdas genom skinkan till benet. Den stickande, ibland gnagande smärtan tar samma väg som nerven. Ofta påverkas bara ett ben. Ischiasnervsmärta orsakas vanligtvis av inflammation som irriterar nerven eller en bråck.

Vad är en bråck?

Med och bråck sticker ryggraden ut. Skivan är deformerad på grund av mindre skador så att den inte längre ligger snyggt mellan ryggkotorna. Denna utbuktning i nedre delen av ryggen händer nästan alltid. En utskjutande intervertebral skiva kan nypa nerverna. Detta orsakar ryggont och strålar ut som smärta, domningar eller förlust av styrka i ett ben, ibland till två ben.

Hur vet du vilken typ av ryggsmärta du har?

Det är mycket svårt att avgöra, även för läkare. Det är ofta svårt att urskilja om ryggsmärtorna finns i muskler, nerver, leder, mellanvävnadsskiva eller ben. En röntgen- eller MR-skanning hjälper väldigt lite, eftersom abnormiteter också finns hos personer utan ryggsmärta. Som ett resultat är det ofta svårt att säga om en bråck du ser verkligen är orsaken till smärtan.

Vad orsakar smärta i ryggen?

En specifik orsak kan bara identifieras hos 1 till 5 procent av personer med ryggsmärta. Detta är vanligtvis en bråck eller en ryggrads kollaps. Det finns ingen verklig orsak för andra människor med klagomål. De kan ha ryggsmärtor på grund av ryggbelastning eller felaktig rörelse.

När behöver du träffa läkare?

Det är vettigt att träffa en läkare när smärtan är så svår att du inte kan stå, sitta eller ligga, eller när det blir värre under några dagar. Definitivt gå till en läkare om du har mindre styrka eller känner i ett ben eller om smärtan utstrålar under knäet.

Vad kan du göra åt akut ryggsmärta?

I de flesta fall: fortsätt att röra dig så mycket som möjligt, även när det gör ont. Om träningen inte lyckas rekommenderas en eller två dagars säng vila och några dagar till med svår smärta. Tyvärr kan mediciner eller sjukgymnastik inte påskynda återhämtningen. Smärtstillande medel är trevliga att bli av med smärtan. Paracetamol är förstahandsvalet. Andra valet är till exempel ibuprofen, diklofenak och naproxen. Läkemedel som slappnar av i ryggmusklerna är till ingen nytta. Om orsaken till ländryggssmärta är en ihållande bråck kan kirurgi följa. Chansen att lyckas är därför 60 till 90 procent.

Hur snabbt kommer det att passera?

Den värsta smärtan försvinner ofta inom en till två veckor. Även envis ryggvärk läker vanligtvis inom sex till tolv veckor. Emellertid kan klagomålen ibland komma tillbaka. De som har fått vila, återhämtar sig långsammare eftersom musklerna är avslappnade. Förlust av styrka och en bedövad känsla i benet kan också kvarstå under lång tid.

Hur kan du förhindra smärta i nedre ryggen?

En attack av ryggsmärta kan inte förhindras hundra procent. Chansen på detta minskas genom att stärka musklerna. Detta kan göras genom att träna mycket, till exempel simning, cykling eller promenader. Separata rygg- och magövningar kan ge ytterligare skydd. För personer som gör fysiskt krävande arbete är det viktigt att lyfta och vrida på rätt sätt.