9 orsaker till bröstsmärta

Inte alltid en hjärtattack

En känsla av tryck i bröstet eller stygn i hjärtområdet. De flesta börjar omedelbart oroa sig för bröstsmärtor. Och inte förvånande, naturligtvis, för det kan indikera en hjärtsjukdom. Lyckligtvis har bröstsmärtor ofta en ofarlig orsak.

1. Halsbränna

Om magsyra hamnar i matstrupen kan den börja bita. Du känner vanligtvis smärta högt uppe i buken. Ibland strålar smärtan också till bröstet eller ryggen. Symptom på Halsbränna uppträder vanligtvis några timmar efter en måltid. Speciellt när du ligger ner.

2. Esofagus spasmer

När matstrupen inte fungerar ordentligt kan du drabbas av halsbränna, men också krampaktig sammandragning av matstrupen. Du upplever ofta dessa klagomål när du ligger ner. En extra kudde kan hjälpa till.

Inflammation i matstrupen eller slemhinnan kan också orsaka smärta i bröstet. Långvarig exponering för magsyra eller svampen Candida albicans orsakar dessa inflammationer. Med problem med matstrupen har du vanligtvis också problem med att svälja.

3. Tietze syndrom

I Tietze syndrom finns irritation i brosk och muskler som förbinder revbenen med bröstbenet. Det är en form av inflammatorisk reumatism. Smärta ökar vanligtvis med tryck på bröstet. Att röra sig och hosta kan också förvärra smärtan.

Kvinnor är mer benägna att ha Tietze än män. Orsaken till detta kroniska tillstånd är okänd. Du kan behandla denna ofarliga sjukdom med smärtstillande medel.

4. Smärta i mellanmusklerna

Ibland är bröstsmärtor helt enkelt muskelsmärta. Överbelastning av intermusklerna orsakas av viss fysisk aktivitet som kroppen inte används till. Det försvinner vanligtvis efter några dagars vila.

5. Pleurisy

En inflammation i pleura - pleura eller pleura - vi kallar pleurit. Sådan inflammation uppstår ibland efter en infektion i luftvägarna eller influensa. Bröstsmärtorna är skarpa och kontinuerliga. Andningen är ofta smärtsam och vissa rörelser kan göra smärtan värre. I allmänhet kan pleurisy behandlas bra med smärtstillande medel.

6. Stress eller panik

Bröstsmärta kan också vara ett tecken på kroppen att du ska sakta ner. Detta händer till exempel med påfrestning eller starka känslor. Panik kan också orsaka smärta, särskilt om paniken leder till hyperventilation.

När andas för snabbt resulterar det i en koldioxidbrist i blodet, vilket orsakar alla slags klagomål. En sådan attack löser ofta sig själv. Ibland hjälper det att andas i en väska. På det sättet kompenserar du för bristen på koldioxid.

7. Lungstörningar

Alla typer av lungproblem kan också orsaka bröstsmärtor. Du kan tänka på en kollapsad lunga, lunginflammation eller emfysem. Patienter med COL och astma har ibland smärtbesvär i bröstområdet. De flesta lungsjukdomar åtföljs av andfåddhet.

8. Hudförhållanden

Herpesviruset varicella-zoster orsakar inflammation i den kutana nerven, ibland också på bröstet. Smärtan brinner och förvärras inte med rörelse eller andning. Efter några dagar uppträder blåsor på huden: bältros. I allmänhet kommer detta att passera av sig själv.

9. Hjärtsjukdom

Om din hjärtmuskel får för lite syre kan bröstsmärtor också utvecklas: angina pectoris, även känd som hjärtspasm. Smärtan ökar med rörelse, känslor eller stress. Vanligtvis orsakas kramperna av en förträngning i kransartärerna. Om bröstsmärtor är ett resultat av hjärtbesvär strålar smärtan ofta till armar eller nacke och käke.

Hjärtklaffsjukdomar eller hjärtarytmier orsakar också bröstklagomål. Detsamma gäller perikardit: en inflammation i hjärtsäcken. Den mest kända hjärtsjukdomen med pressande bröstsmärtor är hjärtinfarkt.

När ska jag gå till läkaren?

Om du är osäker på om dina smärtbesvär är relaterade till ditt hjärta, kontakta alltid din läkare eller specialist. Om klagomålen kvarstår längre än 5 minuter i vila, ring omedelbart 112.