9 tips för ett bra minne

Glöm dem inte!

Från tjugo års ålder förlorar du hjärnceller och ditt minne försämras långsamt men säkert. Med tips och tricks nedan kan du hålla ditt minne i optimalt skick!

1. Ha en god frukost

En bra frukost är viktig för ett gott minne. Några smörgåsar och ett glas mjölk gör dig inte smartare, men du kan komma ihåg saker bättre, som fakta och ett tal senare samma dag.

2. Använd inte droger

Din samordning, dina problemlösningskunskaper och ditt minne: de försämras efter att ha rökt en led. De som använder mycket marijuana har ett kontinuerligt minskat minne. Vetenskapen är ännu inte överens om huruvida marijuana också leder till livslånga hjärnförändringar.

Drick lite alkohol

Alkohol är ett svårt ämne i livsmedelsvärlden. Har fördelar och nackdelar. En av nackdelarna är minnesnedsättning. Den som dricker alkohol ser till att hans eller hennes hjärna inte kan lagra nya minnen på länge. Och ju mer alkohol du dricker, desto större blir den här effekten på ditt minne.

Undvik stress

Kortvarig påfrestning gör dig alert och skärper ditt minne. Du kommer därför alltid att kunna komma ihåg ett plötsligt stressmoment, tänka på en stor rädsla i ditt liv. Långvarig stress fungerar tvärtom: det krymper delar av din hjärna, vilket gör det svårare att koncentrera sig och komma ihåg saker mindre bra. Detta är inte relaterat till andra hälsoproblem i samband med långvarig stress.

5. Ha det bra att göra pussel

Att göra ett korsord regelbundet vid senare ålder kan fördröja minnesförlusten med några år. Det spelar ingen roll hur utbildad du är. Också bra för ditt minne: dansa, läsa, skapa musik, spela spel (minne!), Träna och vara socialt aktiv.

6. Se upp med antihistaminer och sömnhjälpmedel

Vanligt förekommande: läkemedel mot allergier (antihistaminer) och för en god natts sömn. Forskning visar att båda typerna av läkemedel kan orsaka tillfälliga minnesproblem. Detta gäller också läkemedel som sänker ditt kolesterol. Lyckligtvis slutar problemen när du slutar ta medicinen.

7. Sov!

Under din välförtjänt natts sömn arbetar din hjärna frenetiskt för att lagra alla erfarenheter som du fått under dagen i ditt minne. Tillräcklig sömn är därför av stor betydelse för att minnet ska fungera korrekt. I genomsnitt behöver du ungefär sju till åtta timmars sömn.

Äta hälsosamt

Ett annat klassiskt råd: äta hälsosamt. Att äta hälsosamt för ditt minne betyder mycket broccoli och gröna bladgrönsaker, som spenat och endiv. Ditt minne kommer att trivas med det. Mat fyllda med folsyra är också bra för ditt minne, som ärtor och linser. Och fisk är viktig på grund av omega-3-fettsyrorna. Dessa fettsyror är bra för din hjärnans utveckling och därför för ditt minnes funktion. Det finns också indikationer på att fet fisk specifikt förbättrar minnet hos gravida kvinnor.

Njut av din kopp kaffe

Det är inte så mycket att njuta av kaffe som förbättrar ditt minne, som koffein i kaffe. Det stimulerande koffeinet har visat sig förbättra ditt minne "något". Koffein stimulerar bland annat hjärnan. Du kommer inte snart att glömma en god kopp kaffe!