Aggressivt beteende vid demens

7 vanliga frågor (och svaren)

Det är en chock! Du har vuxit upp länge och plötsligt får du en träff från din dementa far, mamma eller partner. Läs var detta beteende kommer ifrån och hur du kan (kanske) förhindra det från och med nu.

1. Blir alla personer med demens aggressiva?

Lyckligtvis inte. Det finns många människor som förblir skonsamma. Men andra kommer plötsligt att sparka, slå, bita, svära eller svära i vissa situationer. Också människor du inte förväntar dig alls, för de har aldrig reagerat på det sättet förut. Detta kan hända i alla faser av demens. Som en informell vårdgivare är detta intensivt att uppleva. Du är inte bara chockad på grund av slag, spark eller missbruk, utan också för att du inte längre känner igen din älskade. Det blir plötsligt (extra) tydligt att personen du älskar väldigt mycket har förändrats på grund av demens.

2. Varifrån kommer det aggressiva beteendet?

Med demens är bromsan på känslor mindre. Människor som brukade kunna kontrollera sig själva reagerar ibland ibland hårdare och våldsammare. Och de som alltid har varit en upphetsad position får ofta en ännu kortare säkring. Men det finns fler möjliga orsaker: personer med demens märker att deras minne misslyckas. De känner igen deras miljö och människor mindre och mindre väl. Det är naturligtvis väldigt sorgligt att uppleva. Frustration och maktlöshet kring detta kan förvandlas till aggression. Om du inte förstår vad som händer runt dig kan det också vara skrämmande och hotfullt. Att svära, slå eller sparka är då en reaktion på denna "fara". Allt för att komma ut ur den "hotande" situationen. Aggression kan också vara ett sätt att uttrycka fysiska klagomål. Detta är särskilt fallet med människor som inte längre kan ange vad som händer ordentligt. De kan ha smärta, en urinblåsinfektion eller en okontrollerad blodsockernivå. Eller inte längre höra eller se ordentligt. Ring läkaren om du känner att det finns en fysisk orsak.

3. Hjälper det om jag själv blir arg?

Nej, även om det är förståeligt. När allt kommer omkring gör du ditt bästa för att ta väl hand om någon. Då känns det väldigt orimligt att bara träffas eller kallas ut för något fult. Problemet är att om du blir arg också kommer din nära och kära att känna sig ännu mer frustrerad eller orolig. Och blir därför möjligen ännu mer aggressiv. Så inte. Kom ihåg att aggressionen inte riktar sig till dig som person. Det är ett symptom på sjukdomen. Dessutom kan din älskade helt enkelt inte göra det klart på något annat sätt att han eller hon är arg, rädd eller frustrerad.

4. Kan vi prata om det?

Det är bra om du kan ta reda på varför din älskade blev aggressiv. Då kan du kanske undvika att komma in i en sådan situation igen i framtiden. Men att prata är bara möjligt om du märker att din älskade också vill ha det. Och om han eller hon fortfarande kommer ihåg händelsen. Det finns en god chans att du får ett svar som: ”Nej, det gjorde jag inte. Jag skulle aldrig göra något sådant. ” Det beror på att din älskade verkligen inte vet vad som hände längre. I så fall ska du inte utarbeta det och inte frestas till en diskussion.

5. Hur kan jag svara?

Håll avstånd och rör inte din nära och kära. Visa inte det om du är rädd. Din nära och kära söker stöd och säkerhet. Berätta därför lugnt att ingen vill skada honom eller henne. Din älskade förstår kanske inte allt du säger, men din ton kan vara lugnande. När lugnet har återvänt till viss del kanske du kan göra något roligt. Distraktion är alltid bra. Är situationen mycket hotfull? Då är det bättre att lämna din älskade ensam ett tag eller att ge den möjlighet att gå till ett annat rum. I ett sådant ögonblick är det också säkrare för dig att distansera dig.

6. Vad kan jag göra för att förhindra återfall?

Tyvärr kan du inte alltid hindra din älskade från att skälla eller slå igen. Du kan dock minska den chansen genom att inte skrämma honom eller henne genom oväntade situationer. Ange till exempel tydligt att du går in i rummet eller om besökare kommer.
Ta inte för mycket av din älskade. Du kanske vill hjälpa till att klä eller sprida bröd. Men det leder till frustration när din älskade fortfarande kan göra detta (med lite hjälp). Så se till att han eller hon känner sig användbar. Ta bara över uppgifter om du kan göra dem obemärkt eller om din älskade ber om det. Och gör det aldrig på ett korrigerande sätt.

7. Kan jag få hjälp?

Det är väldigt svårt att ta hand om någon som är aggressiv mot dig. Diskutera därför aggression med din läkare och ärenden. Se också till att du har lite tid för dig själv regelbundet. Detta hjälper dig att bättre övervaka situationen och ladda ditt batteri.

Trimbos Institute och Alzheimer Nederland har gjort en online-videokurs om hur man hanterar förändrat beteende vid demens. Visa det via www.dementie.nl/online-training.