Allmänläkare är inte uppmärksamma på djursjukdomar hos människor

Allmänläkare är inte tillräckligt vaksamma mot djursjukdomar som kan spridas till människor. Detta argumenteras av flera experter, däribland veterinär och mikrobiolog Paul Overgaauw från University of Utrecht och Joke van der Giessen, veterinärmikrobiolog vid National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).

Till skillnad från veterinärer är allmänläkare ofta omedvetna om de virus som tar över människor från djur, säger Overgauw. 'Det kan vara vettigt för allmänläkare att fråga patienter om de låter hunden slicka dem i ansiktet, hunden ligger i deras säng eller får rå kött. Dessa kan alla vara källor till virus. "

Samråd

Experterna anser att det bör finnas bättre samråd mellan allmänläkare och veterinärer. Detta har ännu inte ordnats officiellt, säger forskare Marga Goris vid Academic Medical Center. Goris: 'Det finns redan en onlineplattform Onehealth som tar båda professionella grupperna i kontakt med varandra. Men det skulle vara väldigt bra om det fanns mer kontakt. '

Liten del

Endast en liten del av alla som besöker läkaren har smittats av ett djur. "Frågan är därför om det skulle vara fördelaktigt om du lägger till ett extra program för det", säger samordnare för smittsamma sjukdomar, Jeannine Hautvast, Radboud UMC. "Det är säkert att eftersom Q-Febern - som överförs av katter - finns det mer vakenhet."

Källor):
  • De Gelderlander