Antibiotika i ung ålder ökar risken för eksem och hösnuva

Barn som får antibiotika under de första två åren av livet är mer benägna att utveckla eksem eller hösnuva senare i livet.

Detta framgår av en dataanalys från Utrecht University av 22 kliniska studier mellan 1966 och 2015 bland nästan 400 000 personer. Resultaten presenterades vid det årliga European Respiratory Society-mötet i London.

Effekt på tarmarna

Analysen visar att risken för exem vid tidig användning av antibiotika ökar med 26 procent och risken för hösnuva med 23 procent. Detta förbättras om patienterna går igenom mer än en kurs.

Enligt Fariba Ahmadizar, doktorand vid Utrecht University, stör antibiotika sannolikt immunförsvaret genom att påverka bakterierna i tarmarna. Detta har en negativ effekt på immunsvaret från immunsystemet.

Allergi

Forskare har studerat stigande allergier i utvecklade länder under en tid. Man trodde länge att förändrad exponering för bakterier var den skyldige, men den exakta effekten av detta är fortfarande oklar.

Enligt Adam Finn, professor i pediatrik vid University of Bristol men inte inblandad i studien, stöder resultaten nackdelarna med den långvariga användningen av antibiotika. Läkare har länge varit oroliga över ökningen av motstånd mot antibiotika.

De flesta antibiotika ordineras till barn i Nederländerna.

Källor):
  • Nu.nl