App hjälper till att förhindra fotledsskada

BAARN - Varje år drabbas 630 000 idrottare av en fotledsskada. Chansen att detta kommer tillbaka är en av tre. Det är därför Consumer and Safety Foundation utvecklade den kostnadsfria appen 'Stärk din fotled'. Idrottare kan följa ett träningsschema genom appen för att läka snabbare och förhindra nya skador.

Efter knäskada är fotskada den vanligaste idrottsskada i vårt land. Medicinsk behandling krävs för nästan fyra av tio fotledskador. Särskilt fotledssteg är mycket vanliga. Läkekostnaderna är 46 miljoner euro per år. Kostnaderna på grund av frånvaro uppskattas till 140 miljoner euro per år.

När en idrottare har haft en fotledsskada finns det en av tre chanser att denna skada kommer att återkomma i framtiden. Risken är särskilt hög det första året efter skadan.

Träningsschema
Consumer and Safety Foundation utvecklade appen "Stärka din fotled". Appen är avsedd för idrottare med svaga anklar eller som återhämtar sig från en fotledsskada. Appen erbjuder ett åtta veckors träningsplan, som består av tre övningar per vecka. Varje övning förklaras tydligt i en instruktionsvideo. Målet: läka skadade fotleder snabbare och förhindra nya skador.

Vetenskapligt bevisat
Övningarna och det medföljande schemat kommer från 2BFit-studien av EMGO / VUmc och är vetenskapligt bevisade effektiva för en bra återhämtning från fotledsskador. Idrottare som gör övningarna från "Stärka din fotled" minskar risken för att skadan kommer tillbaka.

Appen "Stärka din fotled" finns för närvarande endast tillgänglig för iPhone och kan laddas ner gratis i App Store. .

Källor):
  • SafetyNL