Asiatisk odlad fisk full av resistenta bakterier

Stiftelsen Wakker Dier varnar för att äta odlad fisk, såsom räkor, tilapia och Pagansiusfiléer, från Sydostasien. Enligt stiftelsen riskerar människor som äter dessa fiskarter att inta farliga bakterier.

Stiftelsen undersökte 43 prover av asiatisk fisk och räkor från grossister och stormarknader. På hälften av fiskbakterierna hittades som är motstånd mot antibiotika.

ESBL-bakterierna, ett enzym som gör bakterierna okänsliga för nästan alla antibiotika, hittades på räkor. Om odlad fisk inte värms upp ordentligt kan människor få i sig dessa bakterier. Detta kan vara en hälsorisk. Om människor blir sjuka och behöver antibiotika, kanske dessa inte fungerar.

Kontrollsystem

Redan 2009 insisterade den holländska myndigheten för livsmedels- och konsumentproduktsäkerhet (NVWA) på att kontrollera resistenta bakterier i fisk, men det finns fortfarande inget korrekt kontrollsystem. Det måste hända nu, säger Central Bureau for Food Trade (CBL).

En talesman för CBL säger att de kommer att vidta åtgärder snabbt. "Vi kommer att övervaka producenterna av odlad fisk ännu närmare och tydligare kräva att färre antibiotika ska användas i fiskodling."

Källor):
  • nos.nl