Att bibehålla vikten trots KOL

Ansvarig näring

Hälsosam kost är viktig för alla, men säkert för KOL-patienter. Denna sjukdom ökar risken för viktproblem. Lyckligtvis kan du ta hänsyn till detta med din kost.

Det verkar konstigt att en lungsjukdom påverkar din vikt. Ändå finns det logiska förklaringar för det. Andfåddhet kan allvarligt påverka i vilken utsträckning du kan vara aktiv. På grund av brist på rörelse kommer punden lättare.

Men en av fyra personer med KOL är underviktig. Till exempel andas du snabbare så att din kropp använder mycket extra energi. Detta gör att du snabbt kan gå ner i (för mycket) vikt. Att äta kan också vara obehagligt eftersom det är så ansträngande och stänger luftvägarna.

Inte säker på om du är under eller överviktig? Med en bmi-mätare kan du avgöra om du har en normal vikt med din längd.

Näringsämnen

När du har KOL, försök att äta så hälsosamt som möjligt. Det är viktigt för alla, men för KOL-patienter är det extra viktigt att hålla kroppen i gott skick. Detta ger dig mer energi och dina muskler får tillräckligt med näringsämnen för att fungera ordentligt. Detta gör att du kan röra dig bättre.

Att bara äta mer för att gå upp i vikt hjälper inte. När du äter mer ohälsosamma saker kommer du att gå upp i vikt, men det här är bara fett. Välj en ansvarsfull diet. Tillräckligt med bröd, potatis, ris, grönsaker, frukt och fisk. Dessutom är mejeriprodukter, kött och margarin viktiga, liksom tillräcklig fukt.

Tips

Har du problem med att få nog? Följande tips kan hjälpa till att göra måltider mer tilltalande:

  • Istället för tre huvudmåltider, äta flera mindre måltider.
  • Välj mat som ger mycket energi, så en varierad pastamåltid snarare än sallad.
  • Ät flytande eller krämig mat oftare, som soppa, grönsaks- och fruktjuicer och gryta.
  • När du känner dig mätt snabbt kan det hjälpa att äta långsamt och tugga bra.
  • Undvik mat som orsakar gas, som kål, lök och läsk.
  • Förvandla måltiden till en fest med många valmöjligheter och presentera den snyggt så att du känner dig mer som att äta.

Om du inte kan uppnå en hälsosam vikt kan läkaren alltid hänvisa dig till en dietist.

Nyckelord: