Att dricka mycket kaffe är inte så illa som man trodde

Att dricka 25 koppar kaffe om dagen skulle inte öka risken för hjärtproblem. Risken för hjärtinfarkt eller stroke verkar vara densamma för någon som dricker mycket kaffe som någon som dricker en kopp om dagen. Detta är enligt ny forskning från Queen Mary University of London (QMUL).

Tidigare studier visade att dricka kaffe leder till förstärkning av artärerna, vilket ger extra belastning på hjärtat. Detta ökar risken för hjärtproblem. Enligt forskare vid Queen Mary University kunde emellertid inte sambandet mellan att dricka kaffe och åderförändring av venerna fastställas. De avslutar detta efter ny forskning som genomförts bland cirka åtta tusen kaffedrickare.

Studiedeltagarna delades in i tre grupper: personer som dricker i genomsnitt mindre än en kopp per dag, personer som konsumerar mellan en och tre koppar per dag och personer som dricker mer än tre koppar upp till maximalt 25 koppar per dag . Det visade sig att det inte finns någon skillnad mellan dessa grupper när det gäller risken för hjärtproblem.

Den nya forskningen visar inte ett orsakssamband, eftersom det inte är klart hur friska försökspersonerna var. Det visar att kaffe inte är så illa som man trodde, säger forskarna.

Källor):
  • ad.nl