Att förebygga Alzheimers blir möjligt

Det är möjligt att förebygga Alzheimers sjukdom inom 20 år. Det säger professor i cellbiologi Gerald de Haan i Algemeen Dagblad på torsdag.

Enligt professorn kommer det att förbli svårt att bota Alzheimers sjukdom om du redan har det, men stora steg kommer att vidtas för att förebygga sjukdomen.

"Alla typer av utvecklingar kommer samman som förenar ett botemedel.", Säger De Haan, som är ansluten till det nya Groningen-kunskapsinstitutet ERIBA. "Vi vet nu mycket mer om orsaken och mycket mer exakta undersökningar av hjärnan är möjliga. Vi behöver inte längre skära in i hjärnan hos patienter."

20 miljoner patienter
Industri och regeringar är också angelägna om att investera eftersom antalet Alzheimers patienter ökar snabbt. I Nederländerna är antalet nu cirka 200 000, men det förväntas vara 400 000 fram till 2030. Globalt finns det nu 20 miljoner patienter. Sjukdomen orsakas av så kallad proteinklumpning i nervcellerna i hjärnan. Vid ERIBA har de nu upptäckt gener i maskar och möss som kan sakta ner sådan proteinklumpning.

Källor):
  • Algemeen Dagblad