Att gå ner i vikt: de 8 gyllene reglerna

Hitta förändringar som du upprätthåller

Vill du gå ner några kilo eller kanske många kilo? Dessa är de grundläggande gyllene reglerna som är oumbärliga.

1. Hitta din egen väg

Alla är olika. Du kanske inte kan hålla jämna steg med kosten med proteinskakningar som fungerar perfekt för din granne. Medan din kollega är nöjd med en stor sallad till lunch, längtar du efter en smörgås. Så hitta vägen att gå ner i vikt som i slutändan passar dig och ditt liv bäst.

Naturligtvis betyder det inte att du inte kommer att ändra någonting. Om du vill gå ner i vikt måste du anpassa dina matvanor. Leta efter de förändringar som du kan följa med.

2. Utelämna de tomma kalorierna

Om du vill gå ner i vikt, börja med att skära ut de tomma kalorierna. Till att börja med läggs de till sockerarter. Du behöver verkligen inte dem, de ger bara kalorier och inga vitaminer, mineraler eller fibrer.

Så bli av med kex, godis, läsk. Och med alkohol, för det ger dig också tomma kalorier och ökar också aptiten på mellanmål. Om du använder detta steg konsekvent sparar du verkligen mycket kalorier.

Drick mycket vatten

Att dricka vatten före en måltid hjälper till att gå ner i vikt, enligt forskning. Det beror antagligen på att det fyller magen bra, så du äter mindre med måltiderna.

Vissa drycker, som fruktjuice, läsk och sötade yoghurtdrycker, ger mycket kalorier obemärkt. Glömmer du ofta att dricka vatten? Dessa tips hjälper dig.

Ät mycket protein och fiber

Det näringsämne som ger mest mättnad är protein. Om du lägger till mer proteinrikaprodukt i dina måltider blir du mindre hungrig igen. Exempel på proteinrika produkter är keso, ost, ägg, fisk, kött och baljväxter.

Fiberrika produkter håller också magen söt under lång tid. Du hittar mycket fiber i fullkornsprodukter, frukt, grönsaker, baljväxter , nötter och (söt) potatis.

Träna i en timme om dagen

Träning i en halvtimme om dagen är normen för friska människor. Om du vill gå ner i vikt säger experter att det inte räcker. Sikta på en timme om dagen. Bygg upp det långsamt och hitta din rörelse exakt i faddays: promenader, trädgårdsarbete, shopping på cykel. Allt räknas.

6. Grönsaker är i toppklass

Du äter verkligen aldrig för mycket grönsaker. De innehåller knappast några kalorier och är fulla av näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer. Verkligen motsatsen till de tomma kalorierna.

Sikta på minst 250 gram grönsaker per dag, men (mycket) mer är också en bra idé. Ät grönsaker till lunch, middag och däremellan. Om hälften av din tallrik är fylld med grönsaker vid middagen, är du på rätt väg!

7. Fortsätt verkligen att äta

Måltidsersättningar, sötningsmedel och dietprodukter kan tillfälligt hjälpa dig att gå ner i vikt. Men i slutändan ger riktig mat mest mättnad och smak. God mat är något att njuta av, även när du är på diet. Prova nya recept och äta med uppmärksamhet och lugn.

8. Ge inte upp

Att gå ner i vikt går aldrig bra på en gång. Du kommer verkligen att gå "fel" ibland. På en fest, när det är din kollegas födelsedag, under en semester eller för att du är ledsen och når efter choklad. Tänk inte efter bara en bit kaka att din dag redan har förstörts, så att du kommer att äta ännu mer. Konsten att gå ner i vikt är att du tar upp tråden igen efter en sådan miss.

Liesbeth van Rossum är internist och endokrinolog och Mariette Boon är internist inom utbildning och forskare i brunt fett. Tillsammans skrev de bästsäljaren "Fat important". Denna duo vet allt om kroppsfett och hur du kan påverka det. Vill du gå ner i vikt? Lyssna sedan på podcasten nedan innan du börjar med en diet, för då kan du undvika vanliga misstag.