Att hoppa över frukost ökar risken för hjärtsjukdomar

Män som hoppar över frukost har en 27 procent högre risk för hjärtinfarkt eller annan hjärtsjukdom än män som börjar dagen med en måltid.

Detta visar en studie från Harvard Medical School. "Män som hoppar över frukost är mer benägna att gå upp i vikt, diabetes, högt blodtryck och förhöjt kolesterol", säger forskare Eric Rimm. Rimm och hans kollegor publicerade resultaten av studien i tidskriften Circulation.

Män som inte frukost är mer benägna att ägna sig åt andra ohälsosamma livsstilsval. De rökt mer, tränade mindre och drack alkohol.

Studie
För studien studerade Rimm nästan 27 000 män i åldrarna 45 till 82 år. Männen följdes i genomsnitt 16 år. Under den perioden hade 1 527 män en hjärtinfarkt. Förutom att hoppa över frukost var mellanmål mellan natten också en riskfaktor för hjärtsjukdomar. Enligt forskarna är detta dock ett mindre problem, för inte många män går ut ur sängen på natten för att äta.

Det finns flera möjliga förklaringar till varför att inte äta frukost kan ha en så drastisk effekt på hjärtat. Kanske en hungerkänsla senare på dagen kommer att få dig att äta större (och ohälsosamma) måltider som måste bearbetas på kort tid. Detta kan ha en negativ effekt på blodsocker, blodtryck och kolesterol. Dessutom är frukost ofta en av dagens hälsosammaste måltider: män saknar det.

Även om studien endast är på män, förväntar sig forskarna en liknande effekt för kvinnor.

Källor):
  • WebMD