Att ta mat med bara händer, är det hygieniskt?

Du ser ofta på tv i matlagningsprogram som kockar helt enkelt tar all slags mat med bara händer. Inte bara salladsblad utan också alla andra saker som han eller hon sedan draperar - ofta mycket snyggt och konstnärligt - på din tallrik. Men även i butiker som i bageriet plockar butikspersonalen utan handskar bröd och bakverk. Är allt så hygieniskt? Skulle de inte ha det bättre att bära handskar?
Reinier

Patricia Schutte, nutritionist

TV-kockar följer inte alltid hygienreglerna. För att snabbt visa några saker kan de bara skära rå kyckling på en skärbräda och sedan skära tomater på samma bräda för salladen. Utan att tvätta händerna eller byta skärbräda. Inte något att bokstavligen imitera hemma.

Innan du lagar mat är det mycket viktigt att du tvättar händerna för att undvika att bli sjuk av maten. Helst i minst 15 sekunder med tvål. Tvätta också händerna mellan de olika uppgifterna för att undvika överföring av bakterier från till exempel rått kött till grönsakerna och vice versa. Och om du har varit tvungen att hosta eller nysa, besöker du naturligtvis också kranen.

Människor som hanterar mat professionellt, till exempel kockar på restauranger och butikspersonal, tillämpar en hygienkod. Den innehåller regler om säker hantering av mat, och det inkluderar också rätt handtvätt. Med väl tvättade händer kan du hantera fin mat utan risk. Speciellt de torra produkter som bröd, som inte är så känsliga för patogener.

Att bära handskar är inte alltid bättre. I praktiken bär många handskar för länge och utför många olika åtgärder med dem. Att bära handskar kan således bli en falsk känsla av säkerhet, eftersom handskar också kan bli förorenade. Du skulle då verkligen behöva ta rena. De nuvarande hygienkoderna kräver därför inte att handskar används. Tvätta dina händer.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Patricia Schutte har arbetat i mer än 25 år som informationsansvarig vid Nederländska näringscentret i Haag. Hon svarar på frågor om hälsosam, hållbar och säker mat.