Bakterie finns på vissa obehandlade mjölkostar

En skadlig variant av E. coli-bakterier har hittats på ett antal obehandlade mjölkostar. Detta rapporteras av den holländska myndigheten för livsmedels- och konsumentproduktsäkerhet (NVWA).

Det här är obehandlad mjölkostar Saint Felicien, Saint Marcelin IPG, Sechon de vache och Tommes du Dauphine från producenten Etoile du Vercors från Frankrike. De har identifikationsnummer FR 38 409 001 CE och ett utgångsdatum mellan 04-08-2014 och 03-09-2014. De säljs i olika grossister, hos små osthandlare, cateringföretag och stormarknader och bearbetas också i brickor med flera osttyper.

Allvarlig matförgiftning

De flesta stammar av Escherichia coli-bakterierna är en del av tarmfloran hos människor och är ofarliga. Emellertid har en variant hittats på dessa ostar som kan orsaka allvarlig matförgiftning, Escherichia coli O26 H11. Detta kan leda till gastrointestinala infektioner, blodig diarré och feber. I mycket allvarliga fall kan njursvikt uppstå hos små barn.

Om du har någon av dessa ostar hemma, ät inte dem längre. Kontakta din läkare om du har ätit dessa ostar och får klagomål. Såvitt NVWA känner till har ingen i Nederländerna blivit sjuk ännu.

Källor):
  • Nederländska myndigheten för livsmedelssäkerhet