Behandling av åderbråck

Stripp, laserterapi eller VNUS

Åderbråck är inte vacker och kan orsaka irriterande fysiska besvär. Snabb behandling förhindrar att symtom försämras och kan förhindra skador på friska vener. Det finns många metoder för att hantera fula vener; Vilken behandling som väljs beror bland annat på vilken typ av åderbråck.

Åderbråck (åderbråck) är vanligt hos kvinnor och män. I ung ålder ger de ofta få klagomål, även om de upplevs som fula och störande. Vid senare ålder åtföljs åderbråck alltid av klagomål.

Duplexforskning

När du har hänvisats till en specialist av läkaren kommer han att avgöra med en duplexundersökning vilken form av åderbråck som är involverad och vilken bästa behandlingsmetod är. I en sådan duplexundersökning visualiseras flödet av blodet i venerna med ultraljudvågor. Läckande ventiler upptäcks och returflödet för de kärl som inte fungerar mäts.

Under den första åderkonsultationen bestäms också om det finns en medicinsk indikation. Medicinsk indikation inkluderar de största åderbråckarna och när det finns vätskeretention (ödem). Eftersom det först kan fastställas efter en första åderkonsultation om en åderbråck faller under medicinsk indikation, återbetalas alltid det första samrådet, förutsatt att du har en remiss från läkaren. Om ytterligare behandling återbetalas beror på indikationen (medicinsk eller kosmetisk) och din (ytterligare) försäkring.

Behandlingsmetoder

De främsta orsakerna till behandling av åderbråck är att lindra symtom, förbättra livskvaliteten, förhindra komplikationer (hudfel, öppet ben och blödning) och kosmetiska önskemål. Åderbråck kan behandlas på olika sätt. Vanligtvis används en kombination av olika behandlingstekniker för åderbråck för att uppnå bästa resultat.

En operation för att behandla åderbråck kommer endast att ske om duplexundersökningen visar att blodavloppet kommer att förbättras efter sådan åderbehandling. Fram till nyligen var strippning den mest kända metoden, men inte den trevligaste. Vid avlägsnande avlägsnas de större venerna kirurgiskt.

Nya behandlingsmetoder för åderbråck I slutet av 90-talet utvecklades nya behandlingsmetoder för åderbråck. Den använder katetrar, styrtrådar och andra instrument som injiceras i ett blodkärl för att behandla vaskulära abnormiteter. Dessa behandlingstekniker för åderbråck är mindre stressande för klienten, mindre skadliga för kroppen och kan ofta utföras med lokalbedövning och öppenvård. Dessa förfaranden ger också stora kosmetiska fördelar eftersom inga nedskärningar görs för att behandla åderbråck.

Laserterapi

Exempel på dessa nya tekniker är endovenös laserterapi (EVLT) och radiofrekvens diatermi (VNUS). De är båda tekniker som inte kräver en operationssal. Regional anestesi eller generell anestesi krävs inte heller, men dessa åderbråckbehandlingar kan utföras under lokalbedövning.

Nyckelord: