Behöver jag rehabilitera efter hjärtoperation?

Jag är en kvinna på 53 år och har nyligen fått hjärtoperation. Jag mår faktiskt bra igen. Måste jag fortfarande följa ett rehabiliteringsprogram?
Ella

Leonard Hofstra, kardiolog

Att följa ett rehabiliteringsprogram rekommenderas verkligen. Det har visat sig att patienter som följer ett hjärtrehabiliteringsprogram efter hjärtoperation har en mycket lägre chans att drabbas av en katastrof eller en efterföljande procedur.

Hjärt rehabilitering förbättrar därmed definitivt hälsan efter hjärtkirurgi. Dessutom känner deltagarna sig mycket snabbare och de lär sig vad ett hälsosamt liv betyder. Hjärtrehabilitering är därför en viktig del av återhämtningen efter hjärtkirurgi.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.