Beroende beteende vid demens

"Följ mig inte så hela tiden"

Har du en dement partner, far eller mamma? Då kan han eller hon börja agera mycket beroende av dig. Det är svårt och ibland till och med förtryckande för dig som vårdgivare. Varifrån kommer detta beroende beteende och vad kan du göra åt det?

Sedan herr De Boer har varit dement har han jagat sin fru hela dagen. Ibland följer han till och med henne på toaletten! Och när fru De Boer tar på sig sin kappa för att lämna, frågar hennes man flera gånger vart hon ska och vilken tid hon är hemma. Situationen börjar skrämma fru De Boer. Så mycket att hon ibland skriker av irritation: "Fortsätt inte följa mig så!"

Nattliga telefonsamtal

Lider din älskade med demens också av beroende beteende? Då är det bra att veta var detta kommer ifrån. Människor med demens känner igen sin miljö allt mindre väl. Detta kan få dem att känna sig oroliga och osäkra. De söker stöd och säkerhet från de människor som är mest betrodda. Till exempel genom att följa dem. Men det finns också personer med demens - som ofta bor ensamma - som kontinuerligt ringer till sin son eller dotter. Även när han är på jobbet och även på natten.

Osäker

En annan form av beroende beteende är att ställa många frågor: "Vilken tid ska vi äta?" "Var är fjärrkontrollen?" "Vilken stol ska jag sitta i?" Beroendet börjar ibland i ett tidigt stadium av demens. Människor som alltid har varit osäkra lider mer av det än de som var mycket självsäkra före sin sjukdom.

Bistå med vägledning

Som vårdgivare är du ofta mycket belastad av den vård du ger. Om någon fortfarande ställer samma frågor och jagar dig är det lätt att tappa tålamod. Tyvärr hjälper det inte. Personen med demens börjar bara känna sig mer osäker. Och som ett resultat kanske ännu mer beroende beteende. Försök därför att komma ihåg att din älskade inte agerar så medvetet. Han eller hon letar efter något att hålla fast vid, och lyckligtvis kan du göra ett antal saker för att ge det så mycket som möjligt. Det kommer att minska det beroende beteendet. Bra för er båda.

Översikt hemma

Översikt är mycket viktigt för personer med demens. Så se till att ditt hus är snyggt, där saker har en permanent plats. Din nära och kära behöver inte alltid fråga var tidningen eller sockerskålen är. Du kan sätta de saker du använder regelbundet synligt. Lägg till exempel sakerna som behövs för att göra kaffe på disken. Glasdörrar på köksskåp är också mycket användbara. Precis som etiketter och bilder som gör det tydligt vad som finns i ett skåp eller låda.

Anmärkning på bordet

En fast dagstruktur ger vägledning. Gör det till ett schema så att din älskade ser själv när det är middag eller läggdags. Lämnar du? Lägg sedan en anteckning på bordet. Skriv på den vart du har gått och när du kommer tillbaka. Om din älskade kan göra något roligt medan du är borta kommer det att bli en distraktion. Förbered till exempel ett pussel eller tidskrift eller sätt på lite musik.

Begränsa valet

Att välja är ofta svårt för personer med demens. Så fråga inte "Vad vill du dricka?" eller: "Vilka kläder vill du ha i dag?" Begränsa ditt val till ett eller två alternativ: "Vill du ha kaffe?", "Vill du ha på dig din blå eller grå tröja idag?"

Du måste delta

Involvera människor med Mänsklig i konversationer och dagliga aktiviteter. Låt dem göra allt de kan (något) själva. Så gå inte och shoppa inte potatis eftersom du kan göra det snabbare eller bättre. Det är viktigt att din älskade med demens känns på allvar och känns användbar. Det är bra för självförtroende. Mer självförtroende innebär ofta mindre beroende beteende.

Med fysiska klagomål till läkaren

Beroende kan också ha en fysisk orsak. Om din nära och kära blir mycket mer beroende på kort tid, fråga om han eller hon har ont någonstans. Ring vid behov läkaren om det behövs.

Trimbos Institute och Alzheimer Nederland har gjort en online-videokurs om hur man hanterar förändrat beteende i demens. Visa det på www.dementie.nl/online-training.

Källor):

  • Trimbos Institute

  • Alzheimer Nederländerna

  • Dementie.nl