Besvarade 5 frågor om minne

"Vad heter det igen?"

Minne misslyckas ibland när du blir äldre. Läsarna undrar varför. Dr. Jeanette Dijkstra, klinisk neuropsykolog, svarar.

1. Att inte kunna spela in namn, är det begynnande demens?

Detta är inte någon form av Mänsklig, utan ett bra exempel på normal åldersrelaterad glömska. När vi åldras sänks den takt som vi tror saktar ner och minnet blir mindre effektivt. Detta händer redan från ungefär trettio års ålder. Omkring 50 års ålder börjar många verkligen märka detta i sin dagliga funktion.

Det vanligaste klagomålet med åldrande är att inte kunna identifiera namn och ord ordentligt. Nummer två är ”vad kom jag hit för att göra igen?” Ögonblick: du kommer inte ihåg varför du till exempel gick från köket till badrummet.

2. Är det sant att det att vara aktiv med musik är ännu bättre för minnet än att göra alla slags pussel?

Nej, det stämmer inte. Att vara mentalt aktiv är bra, men det spelar ingen roll vad du gör exakt. Det är särskilt viktigt att du tycker om det. Om du gör något motvilligt är det mer troligt att det ger tillbaka. Det kostar mer energi än det producerar. Aktiviteter som du gillar ger dig energi och håller hjärnan aktiv. För att hålla ditt minne friskt är det också viktigt att hålla dig fysiskt aktiv, så fortsätt att röra dig.

3. Min mamma har demens. Kan jag minska risken för demens genom att äta en hälsosam kost?

Till att börja med det senare: demens är i mycket liten utsträckning ärftlig. Tidiga former av demens (före 65 års ålder) är delvis ärftliga. Ärftlighet spelar en mycket mindre roll i ålderdomen.

Huruvida du kommer att utveckla demens beror främst på din ålder. Ju äldre du är, desto större är risken. 10 procent av personer över 65 år har Alzheimers sjukdom (den vanligaste orsaken till demens), över 85 år är detta en av tre.

Det finns alltmer tecken på att rökning, överätning och för lite motion ökar risken för demens, liksom risken för hjärt-kärlsjukdom. Mycket forskning görs också i specialmat som kan minska risken för demens.

Livsmedel som ofta nämns i detta sammanhang är folsyra (i brysselkål, broccoli, gröna bönor, spenat och fullkornsprodukter), omättade fettsyror (fet fisk, såsom sill, lax och makrill), vitamin E, antioxidanter (vitamin A och C och alfa liponsyra), antiinflammatoriska medel och rött vin. Tyvärr finns det för närvarande inga bevis för att dessa livsmedel skyddar dig mot demens.

En medelhavsdiet minskar risken för demens, men det är inte klart vilket näringsämne som orsakar detta. Kanske beror det på den positiva effekten på hjärtat och blodkärlen eller indirekt på grund av en positiv effekt på till exempel blodtryck och diabetes.

4. Skadade kemo mitt minne?

Ja, det här kan vara. Det är känt att kemoterapi kan leda till minnesproblem. Forskning där hjärnans funktioner testas visar att uppmärksamheten huvudsakligen minskar, men människor säger också att de lider av minnesproblem.

En förutsättning för att kunna komma ihåg något är att du är tillräckligt koncentrerad och att du har din uppmärksamhet. Om detta inte är fallet (till exempel om du är trött efter en natts sömn), fungerar det inte lika bra och informationen kommer inte att lagras ordentligt. Det kan verka som om du har glömt något, men faktiskt har du inte lagrat det ordentligt eftersom du var mindre uppmärksam och koncentrerad.

Försök att inte vara alltför bekymrad över tanken att kemoterapi orsakar permanent skada på hjärnan, det behöver inte vara fallet alls. Det är just på grund av den rädslan eller spänningen som hjärnan kan fungera mindre bra.

5. Hur är det möjligt att mitt korttidsminne är superdåligt och mitt långtidsminne är supergott? Kan det bero på stroke?

Vi vet från minnet att det du lärde dig först kommer att vara längst. shorttidsminnet försämras snabbast. Ett av symptomen på tidig demens är att människor föredrar att prata om saker från det förflutna eftersom de fortfarande vet det bra. Vad de gjorde förra veckan eller igår är mycket svårare att komma ihåg och ibland minns de inte alls.

Detta har att göra med den del av hjärnan som är ansvarig för lagring av ny information (hippocampus). Detta område är bland annat skadat vid Alzheimers sjukdom. Det är förmodligen normal ålder att glömma eftersom minnen kommer tillbaka senare. Det är den stora skillnaden med demens. Vid demens returneras inte heller information med hjälp (tips) eller i ett senare skede. Det är till exempel helt normalt om du inte kan berätta i detalj vad som har diskuterats dagen efter en födelsedag, men det är inte normalt om du inte vet att du gick på födelsedag.

Du kan försöka för hårt för att hämta ny information. Eftersom du är uppmärksam på minnet kan det göra dig orolig eller spänd. Detta blockerar minnet just nu. I ett mer avslappnat tillstånd (en vecka senare) återvänder det plötsligt (men då behöver du det ofta inte). De två stroke indikerar dock en sårbar hjärna. Blodkärl kan trots allt skadas, och det kan också vara en förklaring.

Källor):
  • Plus Magazine