'Biogasanläggningar möjlig källa till EHEC'

BERLIN - Källan till EHEC-utbrottet i Tyskland har fortfarande inte fastställts. Medan utredningen bland leverantörerna av en restaurang i Lübeck fortfarande är i full gång nämndes också biogasanläggningar som en möjlig smittkälla på söndagen.

Nya bakterier kan utvecklas i kärlen på anläggningarna, säger Bernd Schottdorf, grundare av Schottdorf MVZ, det största privata medicinska laboratoriet i Europa, till tidningen Welt am Sonntag.

Undersökningar
Bakterierna blandas med varandra och vad som exakt händer har ännu inte undersökts grundligt, säger Schottdorf. Denna blandning av möjliga patogener sprids sedan över marken som gödningsmedel, så det är nödvändigt att snabbt testa biogasanläggningar i Tyskland för patogener, säger Schottdorf.

Chefen för akademin för jordbruk och veterinärmedicin i Horstmar, Ernst-Günther Hellwig, säger också att det är möjligt att källan till EHEC-bakterier kan hittas i biogasanläggningar.

Biogasindustrin avvisar anklagelserna och säger att strikta europeiska hygienbestämmelser gäller för biogasindustrin.

Överfulla sjukhus
Sjukhus i norra Tyskland kämpar under tiden för att klara antalet patienter som är infekterade med EHEC-bakterierna. Den tyska hälsoministeren Daniel Bahr sa detta på söndagen.

"Situationen på sjukhus är spänd," sa Bahr till tidningen Bild am Sonntag. Han tillade att sjukhus utanför Hamburg och norra Tyskland också måste ta emot patienter från norra delen av landet.

Epicenter
Hamburg är epicentret för utbrottet av EHEC-bageri na. Minst arton personer har redan dött och i Tyskland smittades mer än 1700 personer, varav 520 allvarligt.

Tio andra europeiska länder har rapporterat 90 fall, som alla - utom två - är relaterade till besök i norra Tyskland.

Källan till EHEC-bakterierna har fortfarande inte fastställts. Forskning görs bland annat på en restaurang i Lübeck och en festival i Hamburg.

Forskning kritiseras
Den långsamma utvecklingen av utredningen kritiseras nu från olika håll. Medicinsk chef för Berlin Charité-sjukhusen, Ulrich Frei, är "orolig" för att det fortfarande knappast finns några bevis på orsaken en månad efter utbrottet. Han sa att experter borde ha "utfrågat patienter direkt."

Källor):

  • Nu.nl

  • Novum