Blodbrist är överhängande på grund av EHEC-bakterier

BAARN - Listan över länder där de farliga EHEC-bakterierna dyker upp blir längre. Möjliga infektioner har nu också rapporterats i Frankrike och Schweiz. Sjukhus i Tyskland är nu överfulla och blodbrist förväntas.

Tre misstänkta matförgiftningsfall rapporterades i Frankrike på lördagskvällen, vilket kan kopplas till epidemin i Tyskland.

I Schweiz bekräftades ett andra fall av en EHEC-infektion i helgen. Hittills har 25 infektioner bekräftats i Sverige, sju i Danmark, tre i Storbritannien, två i Österrike och ett fall i Nederländerna.

Forskare tror att gurkor från Spanien är källan till föroreningen. Det är tillrådligt att skala och tvätta gurkor väl.

Mer än tusen fall är nu kända, medan bakterierna normalt drabbar cirka nio hundra personer under ett helt år.

Tio döda
Fyra tyska patienter dog under helgen: två kvinnor i Kiel (38 och 84), en 86-årig dam i Lübeck och en 87-årig kvinna i Hamburg. Detta innebär att antalet dödsfall är tio, men de tyska myndigheterna antar att det inte kommer att stanna där.

Blodbrist
Sjukhus kan knappt klara av inflödet av patienter. Till exempel behandlar universitetssjukhuset i Hamburg åttio personer, mycket mer än kliniken är avsedd för. Njurarna fungerar inte längre hos trettio patienter. Tyskar i Hamburg kallas att donera blod. För närvarande finns det fortfarande tillräckligt med lager, men det finns ett hot om brist om antalet infektioner fortsätter att öka.

Nytt läkemedel
Hamburgs universitetssjukhus och andra kliniker gör experiment med ett nytt läkemedel som heter Eculizumab. Det borde skydda njurarna. Det ges som en sista utväg i de allvarligaste fallen: människor som inte längre kan se eller tala eller har fått kramper. Tidigare prövningar i andra länder ger hopp, men det kommer bara att bli klart om några veckor om Eculizumab kommer att fånga.

Källor):
  • Telegraf