Blåsa och tarmproblem vid multipel skleros (MS)

Reklam
Ilse: "Jag var bara 25 år gammal när jag fick diagnosen multipel skleros (MS). Diagnosen MS var en smäll i ansiktet, men också bitar föll på plats. Den kroniska blåsan och det kommer ofta ut på natten och måste urinering visade sig vara symtom på sjukdomen. Neurologen föreslog kateterisering. Det tog lite att vänja sig, men nu har det blivit rutin för mig och jag har inte längre blåsinfektioner. "

Förhållandet mellan blåsa och tarmproblem och MS

Blåsproblem drabbar mer än 70 procent av alla personer med MS. Vissa människor har svårt att urinera eller tvärtom förlorar spontant urin. Andra behöver urinera ofta, men bara urinera i små mängder. Blåsan styrs av centrala nervsystemet. MS skadar det skyddande och isolerande lagret runt nerverna i hjärnan, ryggmärgen och optiska nerver, vilket minskar patienternas förmåga att kontrollera urinblåsan.
Även om tarmproblem är mindre vanliga än urinblåsproblem, är det ett stort antal personer med MS upplever olika tarmbesvär, såsom förstoppning eller svårigheter med avföring eller diarré. Den störda informationsöverföringen mellan hjärna och tarmar spelar en roll i detta. Minskad rörlighet hos MS-patienter och viss medicinsk användning kan också påverka dessa klagomål.

Om de lämnas obehandlade kan urinblåsan och / eller tarmproblemen förvärra sjukdomen och ha stor inverkan på livskvaliteten. Vid blåsor och / eller tarmbesvär, boka tid med din läkare eller specialist. Det finns flera lösningar som kan förbättra livskvaliteten.

Gratis tidning om blåsa och tarmproblem i MS

Coloplast, en tillverkare av medicintekniska produkter i 60 år, har satt ihop en tidning om blåsor och tarmproblem i MS. Tidningen "Blåsor och tarmproblem i MS" svarar på de vanligaste frågorna och berättar om möjliga lösningar. Du kan också läsa hur andra personer med MS hanterar problem med urinblåsan och tarmen. Och du kommer att lära dig mer om de lösningar som hjälper dem att förbättra deras livskvalitet. Begär här gratis.