'Bönspirar förmodligen EHEC-källa'

BAARN - Böngroddar och andra groddar av grodda grönsaker som ärtor, linser och bönor ses som den möjliga källan till de aggressiva EHEC-bakterierna i Tyskland. Detta har meddelats av ministern för jordbruk i delstaten Niedersachsen, Gert Lindemann.

Definitivt bevis på ett laboratorium saknas fortfarande. Men enligt de regionala myndigheterna är indikationerna så uppenbara att ministeriet råder medborgarna att inte äta misstänkta produkter för tillfället.

Ett företag nära staden Uelzen i östra Tyskland sägs ha marknadsfört de förorenade produkterna. En företagsanställd lider av EHEC. Företaget levererade produkterna genom mellanhänder till företag i Hamburg, Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Hesse och Niedersachsen.

Stängt
Företaget har sedan stängt, rapporterade den tyska regeringen under en presskonferens. Företaget från den platsen sägs vara relaterat till infektioner som dykt upp särskilt i Lübeck. Minst 17 EHEC-patienter hade ätit i Kartoffelkeller restaurang i Lübeck.

Japan
Ägaren säger att han inte tror att infektionen orsakas av honom, men har ännu inte fått utredningsresultaten. Böngroddar var också orsaken till ett stort EHEC-utbrott i Japan för flera år sedan. Den allvarliga EHEC-epidemin har nu krävt 22 liv i Europa.

Källor):

  • Volkskrant

  • ANP