Bokrecension: Alla buggar

Den som läser detta kommer aldrig att vara ensam igen

Ju färre bakterier, desto bättre, eller hur? Vi borstar lite - både i huset och i duschen - men det vi glömmer är att utan våra bakterier skulle vi inte överleva en dag. I boken "Alla buggar" åker Jop de Vrieze på safari längs miljarder bakterier i människokroppen.
Författare:
Jop de Vrieze
Tryckår:
2014
Pris:
18,00 €
ISBN:
9789491845130
Antal sidor:
334

Nästan allt du upplever påverkar bakterierna i kroppen. Det börjar redan vid födseln. Barn födda med kejsarsnitt saknar omedelbart ett antal väsentliga bakterier från sin mors vagina. En antibiotika - dock nödvändig - kan säkerställa att vissa bakterier aldrig återvänder till din kropp. Stress, näring, en exotisk semester ... De kan också förändra din bakteriepopulation.

Vetenskapsjournalisten Jop de Vrieze förklarar i sin bok All Beestjes hur kroppen och mikroorganismerna arbetar tillsammans från födseln och hur mycket vår hälsa beror på detta samarbete. Det är inte lätt, men De Vrieze vet hur man förklarar bilder. Till exempel jämför han immunsystemet med nattklubbens dörrpolicy. Han undanhåller sig inte från att använda sig själv och människor från sin miljö som ett exempel.

Visuell

Inom ramen för "allt för vetenskapen" är De Vrieze själv ett testämne. Till exempel duschar han inte några dagar för att låta bakterierna på hans hud föröka sig och han följer olika dieter (vegetarisk, massor av kött, probiotika) för att se vilken effekt detta har på bakteriepopulationen i tarmarna. I sin frys samlar han rör med bårtäcke och bomullspinnar med hudprover och han tandtrådar lite mer fanatiskt för en omfattande munundersökning.

Introduktionen till De Vrieze med sina egna varelser är fascinerande. Olika studier visar olika invånare. Det verkar som att bakteriepopulationen i kroppen inte är helt stabil. Och varje plats har sina egna invånare.

Fakta

Under sin sökning intervjuar De Vrieze olika forskare om ämnet. Han diskuterar resultaten av sina egna experiment och kartlägger ny utveckling. Tillsammans med forskarna kommer fram till att det fortfarande finns mycket som vi inte vet. Det gör boken försiktig.

Detsamma gäller förklaringen i boken. Vetenskapliga termer nämns och förklaras. Historien är väldigt komplett och saklig. Vi talar mycket om tarmfloran, men det här är faktiskt ett felaktigt ord. Mikroberna som lever i våra tarmar är inte växter alls. Fauna (djur) kommer då närmare, men är faktiskt inte heller heller.

Konfronterar

All Bugs är inte en bok för människor som är ovilliga med bakterier. Eller kanske är det. Det är konfronterande att tänka att du efter en timme lämnar 37 miljoner bakterier i ett slutet utrymme, men det är också bra att veta att du behöver dem. Att vi inte kan leva utan den. Och vad de betyder för dig.

Boken är livlig, De Vrieze erfarenheter och exempel håller den läsbar och jämförelserna är roliga. Ibland lite för roligt eller för enkelt, men därför mycket förståeligt. Boken läser som ett tåg och när du stänger det har du verkligen tanken att du har lärt dig något. Dessutom tittar du på de 1,5 kilo djur som du bär med helt andra ögon.

Vetenskapsjournalist Jop de Vrieze har bland annat skrivit för NRC Handelsblad, de Volkskrant, Quest, New Scientist and Science.