Bokrecension: Det är i generna

Allt finns i generna, men inte allt är i generna

Från vår skostorlek till kriminellt beteende och från vår intelligens till anlag för en sjukdom som Alzheimers. Martijn van Calmthout och Mieke Zijlmans svarar i "Det är i generna" frågan om det är medfött eller ett resultat av uppväxt och omständigheter.

I flera år har det diskuterats många om "natur kontra vård". Frågan här är om våra kvaliteter är medfödda eller förvärvade. Vad kan tillskrivas gener och vad till miljön där vi växer upp?

Martijn och Mieke jämnar ut dessa tvivel mot marken på de första sidorna. Både uppväxt och disposition lämnar fingeravtryck i vår personlighet, beteende och hälsa. De säger också att samspelet mellan de två i slutändan avgör vem vi är och hur våra liv utvecklas. Talang utan utbildning skulle inte ha gjort oss till de vi har blivit.

Startpunkt

Författarna har sammanställt en lista med mer än hundra mänskliga egenskaper och olika förutsättningar för boken. Denna lista var deras utgångspunkt för att göra boken. De använde dessa som referensverk.

De tittade också på den uppskattade betydelsen av gener. De har till exempel gjort ett urval av 50 mänskliga egenskaper som de diskuterar i Det är i generna. Vissa egenskaper väcker helt enkelt mer nyfikenhet än andra, konstaterade de. Det är därför Martijn och Mieke valde att inte behandla sjukdomar som cystisk fibros utan ämnen som politik och religion, men också färgen på vårt hår.

Läs smidigt

Trots att de ibland använder svåra ord kan du enkelt läsa igenom texten. Detta gör det mycket trevligt att läsa. När du bläddrar i boken är det väldigt enkelt att välja vilka egenskaper du vill läsa eller inte. Du hittar dem också enkelt i innehållsförteckningen. Martijn och Mieke diskuterar varje ämne på fyra sidor och med matchande bilder. De förklarar också ett uttalande från texten.

Trevlig upplevelse

Boken erbjuder en mycket trevlig upplevelse av att kontrollera de olika egenskaperna. Du kan till exempel läsa att matematiska färdigheter och en matematisk skicklighet verkligen går i familjer och att beroendekänslighet till stor del är medfödd. Informationen från Martijn och Mieke är lärorik, riktigt intressant och verkligen värt att läsa.

Martijn Van Calmthout är vetenskapsredaktör på de Volkskrant och presenterar det månatliga KennisCafé i De Balie. Mieke Zijlmans är vetenskapsjournalist för bland annat De Volkskrant och NPO. Boken publiceras av Lannoo och finns på bol.com för 19,99 €.