Bokrecension: En bättre hjärna

Kan hjärnvetenskap göra oss smartare?

Hur förbättrar du din uppmärksamhet, koncentration och minne? Vad kan hjärnvetenskap göra för oss? Vetenskapsjournalisten Niki Korteweg letade efter svaren på dessa frågor efter en utbrändhet. Detta resulterade i hennes senaste bok: En bättre hjärna.

Utvecklingen inom hjärnvetenskap är spektakulär och följer varandra i snabb takt. Upptäckten av stamceller, utvecklingen av hjärnelektroder, robotar som kan styras av de förlamade: all denna science-fiction-liknande teknik finns redan, men vad gagnar den kunskapen för vanliga människor?

Vetenskapsjournalisten Niki Korteweg konfronteras smärtsamt med den frågan när hennes egen hjärna börjar vackla efter en lång period av stress. Hennes utbrändhet är början på en personlig strävan i hjärnvetenskapens framkant. Hur får du tillbaka ditt minne och din koncentration? Hur beväpnar du din hjärna mot kaoset runt dig? Och kan din hjärna bli bättre än någonsin? Från piller till hjärnträning, från traditionell meditation till elektrisk hjärnstimulering, från nervproteser till hjärnan i en dator, förblir ingenting oprövat.

Korteweg fortsätter att upptäcka futuristiska sätt att förbättra sin hjärna och måste avgöra hur långt hon vågar gå. Hon ställer två viktiga frågor: Vad kan hjärnvetenskap göra för oss nu och i framtiden? Och vilka konsekvenser har all hjärnteknik för vårt samhälle, vår integritet, vår mänsklighet?

En bättre hjärna är en trevlig och fascinerande bok att läsa. Korteweg skriver bra och tydligt och även om svåra ämnen diskuteras är det lätt att läsa. Hon testar allt för att få hjärnan att fungera bättre: från ADHD-medicinering Ritalin till hjärnträning, från traditionell meditation till futuristisk elektrisk hjärnstimulering, från nervproteser till en konstgjord hjärna i en dator. Vad fungerar? Och vad kan vi förvänta oss i framtiden?

Niki Korteweg är vetenskapsjournalist med doktorsexamen i neurobiologi. Hon är fast anställd på NRC Handelsblad och nrc.next. Hennes arbete finns också i Psychology Magazine och i Science Center NEMO. En bättre hjärna publiceras av utgivaren Atlas Contact och finns bland annat för 21,99 euro på bol.com.