Bokrecension: Faltering hjärnor

Hjärnan och dess störningar i bilder

Hjärnan gör dig till den du är, så när något förändras i hjärnan ändras du också. Och nästan alla har att göra med en hjärnstörning i sitt liv: sig själva eller i sin närmaste miljö. Ändå är lite känt om det för de flesta. Iris Sommer beskriver ett antal av dessa störningar i boken "Felaktiga hjärnor".
Författare:
Iris Sommer
Tryckår:
2015
Pris:
18,95 €
ISBN:
9789460030581
Antal sidor:
367

Hjärnstörningar är enligt Sommer de allvarligaste sjukdomarna som finns eftersom din hjärna är du. "Musklerna styrs från hjärnan, men vi vet nu att det också här är tänkande förmåga, mental flexibilitet, humor, sociala färdigheter och personlighet."

9 syndrom

Med boken Haperende Brain vill hon ge människor med hjärnsjukdom ett ansikte och en röst. Vissa patienter kan inte längre berätta sin historia för att de har glömt den eller för att de inte längre kan göra sig förstådda. Andra kunde göra det mycket bra, men förblir tysta av rädsla för stigma och fördomar. I boken berättar hon därför personliga berättelser om patienter med Huntingtons sjukdom, bipolär sjukdom, Parkinsons sjukdom, schizofreni, Alzheimers sjukdom, tvångssyndrom, multipel skleros (MS), Gilles de la Tourettes syndrom och medfödd hjärnskada. (NAH).

Förståelse

Om du inte har en hjärnsjukdom är det mycket svårt att föreställa sig hur det måste vara att ha vissa symtom som depressionens hopplöshet, oförmågan att röra sig under en "off" -period vid Parkinsons sjukdom, den vacklande klumpigheten i Huntingtons chukdom, tecknen på gilles-de-la-tourette eller den fasta tron ​​att schizofreni planerar mot dig.

Människor med hjärnstörningar förändras. Ibland är det svårt för miljön att acceptera eller förstå. Det är därför Sommer beskriver symtomen så konkret som möjligt i hjärnan i Haperende, vilket verkligen är viktigt för patientens anhöriga. Boken är främst skriven för partners, familj och vårdgivare, men särskilt för personer som själva har en hjärnstörning. Hon vill ge så mycket information som möjligt: ​​allt du vill berätta för en patient om ett samråd kan pågå hela eftermiddagen.

Bredare perspektiv

Med boken vill Sommer också publicera konsekvenserna av hjärnsjukdom i vid mening. De olika hjärnstörningarna har mycket gemensamt. De leder till liknande klagomål som är mycket drastiska och kan leda till karaktärsförändringar. Hon vill också förespråka att hjärnan inte längre ses som åtskild från det fysiska: som om kropp och själ är två olika saker. ”Psykiatriska störningar ses fortfarande som brist på uthållighet, karaktärsvaghet eller överkänslighet; sjukdomar som inte är en riktig sjukdom. ” Men hjärnan är också kroppen.

Genom hela boken berättar Sommer i rutor om hjärnans arbete. När du till exempel läser om de olika störningarna får du också information om hjärnans allmänna funktion, oavsett den kliniska bilden. De små bitarna av information, bit för bit, se till att du i slutet av boken vet ganska bra hur saker fungerar i hjärnan. Och inte bara med hjärnan hos någon med en hjärnstörning, utan också med dig själv. Det är helt komplicerat, men Sommer vet hur man förmedlar det tydligt.

Framtiden

Informationen i Haperende Brain gäller det aktuella läget. Det finns alltid progressiv insikt. Dessutom görs lite forskning om förhållanden som gilles-de-la-tourette och NAH. Sommer uppmärksammar också framtiden för varje klinisk bild. Vad kan man förvänta sig av den medicinska utvecklingen på kort och lång sikt? Som med klagomålen är förebyggande och behandling av hjärnsjukdomar också jämförbara i viss utsträckning. Det är trots allt samma hjärna

Förståelse

I Haperende Hjärnan förenklas komplexa ämnen utan att bli förenklade. Sommer vill göra symtomen påtagliga och begripliga och hon lyckas ganska bra. Kombinationen av information och erfarenhetsberättelser fungerar bra här. Naturligtvis kan du aldrig riktigt känna vad människor med hjärnsjukdomar går igenom, men tack vare boken förstår du det bättre.

Informationen är så fullständig. Det gör Haperende-hjärnor mycket lämpliga för personer med (en älskad) med hjärnsjukdom, men faktiskt för alla med intresse för människokroppen och psyket. Hjärnstörningar är så mycket vanliga, så varje berömmelse hjälper. Även mot möjliga stigmas och tabu.

Iris Sommer är professor i psykiatri vid University Medical Center i Utrecht. Hon är medlem i Young Academy of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences och skrev tidigare Voices hörsel. Faltering hjärnor skrevs i samarbete med Brain Foundation.