Bokrecension: Jag älskar hälsa

Hälsoblogg i bokform

Du kan nu kalla det en trend, fler och fler bloggare begränsar sig inte längre till webben och kommer med en bok. Detta är också fallet med Daisy Oppelaar från bloggen www.ilovehealth.nl. I sin bok "Jag älskar hälsa" stannar hon nära sig själv och sin passion för hälsa, sport och hälsosam kost. Det är en slags bok, tidning och blogg i en. Full av hälsosam inspiration.
Författare:
Daisy Oppelaar
Tryckår:
2015
Pris:
20,00 €
ISBN:
9789021560137
Antal sidor:
208

I december 2012 startade Daisy Oppelaar - då arbetade för en PR-byrå - bloggen I love health. Ämnet, namnet säger faktiskt allt, en hälsosam livsstil. Främst pelarna för hälsa, mat och sport. På bloggen delar hon allt hon möter och gillar.

Passionen för hälsa var inte självklar från början. Irritabelt tarmsyndrom fick Oppelaar att studera hälsosam kost och bloggen kom faktiskt därifrån.

Friska är kul

Det viktigaste budskapet från Jag älskar hälsa är att ett hälsosamt liv är kul. Hälsosam mat är god, att träna är trevligt och om du är frisk känner du dig bara mycket bättre. Det roliga gäller inte bara bloggen utan också boken. Det är väldigt personligt, med många foton, men till exempel bekännelser, matdagböcker och favoriter.

De tre pelarna i bloggen finns också i boken. Först och främst hälsa. I det här avsnittet hittar du mycket information och tips. Till exempel, hur kan du göra dig frisk på jobbet? Och hur ser en hälsoväners kök ut? Dessutom förklarar Oppelaar hur hon håller huden och tarmarna friska och hur du kan bekämpa influensa. Naturligtvis kan hälsosam viktminskning inte missas.

Fina blad

Precis som på hennes blogg hittar du många topplistor i boken. Tio supermatar från snabbköpet, till exempel. Eller tio skäl till varför du inte går ner i vikt. Det är just variationen i stil som gör att jag älskar hälsa som en tidning. Du kan bläddra igenom och välja delar som du gillar. Du behöver verkligen inte läsa den här boken från omslag till omslag: du kan också börja i mitten.

Under rubriken sport hittar du Oppelaars tre favoriter: löpning, styrketräning och yoga. I det här kapitlet hittar du även listor, information och tips. Oppelaars egna berättelser är också inspirerande. Dessutom ger hon träningsscheman för styrka med tydliga förklaringar för varje övning. Ett antal yogaövningar skulle ha varit ett trevligt tillskott, men tyvärr saknas de. Du hittar beskrivningar av olika yogastilar i boken.

God mat

En bok om en hälsosam livsstil är naturligtvis inte komplett utan recept. Lyckligtvis är den sista delen full av det. De flesta recept är enkla och framför allt mycket goda. Tillvägagångssättet i matkapitlet är mycket trevligt. Alla recept är indelade i små kategorier, till exempel tre gånger havregryn, tre gånger friska på bröd och tre gånger choklad. Detta bidrar också till tidskänslan.

Recepten anger om de är veganska, vegetariska, glutenfria eller laktosfria. Praktiskt om du måste eller vill vara uppmärksam på det. Recepten är delvis baserade på trender som du ser mycket på hälsobloggar. Till exempel saknar inte den välkända blomkålpizzan, precis som bananbröd och friska pannkakor. Jag föredrar de överraskande rätterna som quinotto med svamp, morotsoppa med torsk och sushismörgås.

Gå till balans

Ett ofta hört hälsoråd idag är balans. Oppelaar är också för detta. Hon är själv en anhängare av 80/20-regeln. ”Om du tränar hälsosamt och medvetet 80 procent av tiden får du synda de andra 20 procenten. Orden är inte lika lika för ingenting, eller hur? ”

Den hälsosamma inspiration som jag älskar hälsa lovar på baksidan kommer du säkert att få med Jag älskar hälsa. Det är en mycket personlig och glad bok. Varje gång du läser igenom det kommer du att läsa något du kan använda.

Bloggaren Daisy Oppelaar, känd från plattformen I love health, har en passion för hälsa, sport och god näring. Enligt Daisy är ett hälsosamt liv en kombination av hälsosam (och välsmakande!) Mat, sport och en sinnesstämning