Bokrecension: Låt inte din hjärna gå ner

Hur träning håller hjärnan ung

Du kanske känner honom som den entusiastiska professorn som klättrade upp på bordet vid De Wereld Draait Door: Erik Scherder. Denna passionerade professor i neuropsykologi och rörelsevetenskap har ett uppdrag: vi måste fortsätta att röra oss. Inte bara för att det är hälsosamt för vår kropp utan också för våra hjärnor. I sin bok "Don't Let Your Brain Down" förklarar han varför.
Författare:
Erik Scherder
Tryckår:
2014
Pris:
17,99 €
ISBN:
9789025304515

Naturligtvis vet du att motion är hälsosam, men vi gör det för lite massor. Vetenskaplig forskning har konsekvent visat vikten av träning. I Låt inte din hjärna sitta gör Erik Scherder all denna kunskap tillgänglig för en stor publik. På samma sätt som i sina föreläsningar i De Wereld Draait Door och Nederländska universitetet: förståeligt, visuellt och inspirerande.

Ljug inte

I boken målar Scherder en bild av de platser där människor rör sig minst, medan människor skulle ha mycket nytta av dem. Han förespråkar fällbara sängar i fängelse, normala kläder istället för pyjamas på sjukhuset och mer uppmärksamhet för rörelse på ett vårdhem. Och vi måste också vara mer försiktiga med sängstöd under sjukdom, för - säger Scherder - att ligga i sängen aldrig har gjort någon bättre.

Hjärna

Naturligtvis uppmärksammar Scherder de fysiska konsekvenserna av (i) tillräcklig träning, men den här boken fokuserar också på hjärnan. Inklusive alla typer av bilder av vår hjärna. Demens, Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, autism, ADHD; vetenskaplig forskning visar att motion har en effekt på kognition under olika tillstånd och störningar. Scherder beskriver dessa studier och hans erfarenheter. Och även om studiernas slutsatser inte alltid är entydiga och det behövs mycket mer forskning, säger Scherder att den positiva effekten av träning på kognitioner är särskilt synlig hos personer med stillasittande livsstil.

Gå och tugga

Ungt till gammalt drar nytta av träning. Inaktivitet blir en allt viktigare dödsorsak och effekten kommer sannolikt att bli ännu större. Trots det attraktiva sättet att skriva blir det snart klart att Scherder verkligen avslöjar ett viktigt problem. Siffrorna är alarmerande och professorn har därför upprepade gånger efterlyst förändringar i politiken. Men du kan också göra något själv: gå. Det hjälper dig att tänka bättre och det håller både din hjärna och kropp frisk. Och tugga; för att tugga rör sig också.

Don't Let Your Brain Down är en riktigt bra bok. Och inte bara för att ämnet är så viktigt, utan också för att det läser som ett tåg. Scherder växlar sin kunskap med vetenskaplig forskning och erfarenheter från sin egen praktik som forskare, sjukgymnast och lärare. Hans budskap är extremt genomförbart: för alla. Du behöver verkligen inte göra toppidrott: du måste bara börja flytta igen. Att komma ut ur den fåtöljen en halvtimme om dagen är i princip tillräckligt.

Erik Scherder är professor i neuropsykologi vid Fria universitetet i Amsterdam och professor i rörelsevetenskap vid universitetet i Groningen. Tillsammans med Ard Schenk och Dick Swaab håller han föreläsningar över hela landet. Han är känd från universitetet i Nederländerna och De Wereld Draait Door.