Bokrecension: Superkrafter för ditt huvud

Mindgym för barn

Vi vill alla bli mer mentalt motståndskraftiga i dessa tider av stress, prestanda och socialt tryck. En färdighet som många föräldrar inte lär ut sitt barn, säger Wouter de Jong, författare till boken Supermakter i ditt huvud: Mindgym för barn. En aktivitetsbok där barn kan träna sitt mentala tillstånd.
Författare:
Wouter de Jong
Tryckår:
2019
ISBN:
9789492493804
Antal sidor:
157

Vem är den här boken för?

Super powers for your head är en aktivitetsbok för barn i åldersgruppen 9 till 12 år, som hjälper dem att träna sin mentala kondition och gör dem mer motståndskraftiga. På detta sätt lär de sig att hantera känslor bättre. Tänk på rädsla, ensamhet, tristess eller sorg. Bokens första intryck är positivt. Det ser attraktivt och glatt ut. Det ser lite upptagen ut, men de femton kapitlen är tydligt ordnade och strukturen är alltid densamma.

Vem är författaren?

Wouter de Jong är en mycket eftertraktad talare, tränare och konsult. Han tog examen i nederländsk lag och följde sedan en kurs vid Amsterdam drama school, varefter han arbetade som skådespelare (inklusive GTST och Villa Achterwerk). Han följde flera kurser som tränare för medkänsla och mindfulness, bland annat vid VU University Amsterdam. Han är känd för sina bästsäljare Mindgym: Gym for your mind och Mindgym: Workouts.

Om boken

De Jongs stil är lös och rolig: boken är lätt att läsa. Massor av roliga övningar, experiment och i varje kapitel ett stycke med titeln: Tråkig bit för dina föräldrar. En trevlig bok att komma igång med ditt barn. Jag försökte det med min 11 år gamla son och det var underhållande och lärorikt. Genom att ta på dig vissa utmaningar, till exempel en skärmfri zon, får du reda på att du inte alltid följer reglerna själv och fortfarande kollar din telefon mycket ofta. Detta gav min son ett pris! Det resulterade också i bra samtal. Han pratar inte mycket och genom boken pratade vi om olika ämnen än vanligt.

Slutsats

Rekommenderas starkt för alla med barn mellan 9 och 12 år. Mycket trevligt att gå igenom med ditt barn och göra övningar, utmaningar och experiment. Jag tror inte att det är en bok att läsa och "göra" i ett sammanträde. Som nämnts tidigare är den uppdelad i olika kapitel och du kan också ta tag i det om till exempel något händer. Det finns ett kapitel Att hantera irriterande människor och ett annat kapitel Omvandla din ilska till din smak. Jag kan föreställa mig att om ditt barn lider av ilska, kan den här boken vara det första steget för att göra det diskutabelt och kan hjälpa dig att hantera den.