Bollsporter bra för starka ben

MATSUSAKA - Intensiva bollsporter i ung ålder är bra för starka ben i en senare ålder. Detta visar japansk forskning.

Forskare vid Suzuka University of Japan undersökte 46 kvinnor mellan 52 och 73 år som var i klimakteriet. Särskilt det senare spelade en viktig roll, eftersom benskador ofta förekommer naturligt efteråt.

Kvinnorna delades in i tre grupper, enligt de sporter de hade utövat under tonåren. En grupp inkluderade alla kvinnor som hade spelat sport som utövade träning, såsom tennis och volleyboll. En annan grupp förenade kvinnorna som bara hade tränat sportar som simning. Den sista gruppen bestod av kvinnor som inte hade spelat några sporter som tonåring.

Det visade att kvinnorna som brukade spela sport som basket, tennis och handboll fortfarande hade starkare ben än de andra så många år senare. Den kraftiga belastningen på lederna under de första åren fick sina ben att förstärkas. Till exempel var deras lår större, så att de kunde absorbera stötar bättre.

Inte en enda kvinna med starkare ben gjorde fortfarande ansträngande träning vid studietiden. Forskarna drar slutsatsen från detta att träning under tonåren verkligen hjälper kroppen att utvecklas, även upp till fyrtio år senare.

Källor):
  • HealthNet.be