Bordsdäck-dina måltider alldeles för salta

Bordet täcker dina måltider som tillhandahålls av vårdinstitutionerna är alldeles för salta. Konsumentföreningen rapporterar detta på fredagen.

Måltiderna innehåller i genomsnitt 5,3 gram salt till en soppa, huvudrätt och efterrätt. Som ett resultat konsumerar konsumenter redan nästan 6 gram salt med en måltid, den maximala rekommenderade mängden salt under en dag.

Mindre påkostade
Kockar som förbereder sådana måltider, eller deras leverantörer, borde vara mindre påkostade med salt, enligt Konsumentföreningen, så att människor kan välja hur mycket salt de vill lägga till till deras måltid. Konsumentföreningen undersökte mängden salt, fett och grönsaker i vårdmåltider.

Tre holländska måltider undersöktes från 13 institutioner på bordsdäck. Soppan i synnerhet gör måltiden mycket salt. Såsen, som i vissa fall var mycket riklig, kan också säkerställa att en måltid innehåller mycket salt. Så människor borde vara måttliga med soppa och sås. När det gäller mängden grönsaker får de flesta varma färdiga måltiderna rättvis till bra och mängden fett är också rimlig i de flesta måltiderna.

För mycket salt är skadligt
Konsumentföreningen har sedan 2007 bedrivit kampanj för att minska salt i livsmedel. Varje år dör 2200 människor till följd av för mycket saltintag. Överkonsumtionen av salt- främjar bland annat osteoporos och högt blodtryck. Och ökat blodtryck är farligt för hjärtat och kärlen.