"Bra skick i medelåldern skyddar mot stroke senare"

Att vara i fysisk form i medelåldern verkar minska risken för stroke i ålderdomen. Detta är enligt en studie från University of Texas.

Ambarish Pandey och kollegor analyserade data om 19 815 deltagare. Tester på ett löpband mätte deras hjärta och lungas kapacitet när de var 45-50 år gamla. Därefter undersöktes vilka personer som hade hamnat på sjukhus med en stroke efter 65-årsdagen.

808 personer var tvungna att gå till sjukhus på grund av stroke. De starkaste deltagarna i medelåldern visade sig ha en 37 procent lägre risk för stroke efter 65 års ålder än de minst passande deltagarna.
Den skyddande effekten av att vara fit bibehölls efter justering för andra riskfaktorer, såsom högt blodtryck, typ 2-diabetes och förmaksflimmer.

Rörelse viktig

"Att integrera träning och regelbunden träning i din dagliga rutin är viktigt för att förbättra din kondition och minska risken för stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar", säger Pandey. Enligt forskaren ska du göra både konditionsträning, som löpning, simning, promenader eller cykling, och styrketräning. Han misstänker att träning skyddar mot stroke eftersom det håller blodkärlen friska och motverkar inflammatoriska reaktioner. Det är också bra att börja träna i en senare ålder.

Resultaten av studien dök upp i Stroke.

Källor):
  • WebMD