'Brustet hjärta' ökar risken för hjärtinfarkt

Det har varit känt under en tid att ett trasigt hjärta kan påverka människors hälsa. Forskare har nu upptäckt att människor till och med kan dö av ett trasigt hjärta.

Till exempel skulle risken för hjärtinfarkt eller stroke öka avsevärt efter att en älskad dödades. Sorgen minskar kroppens motstånd och därför är det mer sannolikt att människor utvecklar sjukdomar.

Under den första månaden efter att en nära och kära död är det dubbelt så stor risk att människor får hjärtinfarkt eller stroke. Och det första året efter att en nära och kära död är det till och med sex gånger mer benägna att dö själva.

Kortisol
En viktig faktor, enligt forskare, är ökningen i produktionen av hormonet kortisol. Detta hormon frigörs när människor lider av stress. Detta hormon säkerställer också att mer socker kommer in i blodet, så att mer energi är tillgänglig. Om mängden kortisol förblir hög under lång tid kan det skada kroppen.

Studien visade att vissa kvinnor led av håravfall efter sin partners död. Människor var också tillfälligt extra känsliga för förkylning, influensa och huvudvärk. Forskarna upptäckte också att stressen kan leda till astmaattacker och utveckling av astma. Andra utvecklade högt blodtryck från en älskades död, vilket kan leda till stroke och hjärtinfarkt.

ohälsosam livsstil
Människor kan också drabbas av tarminfektioner och till och med diabetes snabbare. Eftersom människor som är i sorg ibland lever ohälsosamma liv, röker mer och tränar mindre, skulle de därför också vara mer mottagliga för cancer, frakturer och hjärtinfarkt .

Källor):
  • Nu.nl