Rapporter om åderbråck

Gå in på sommaren med släta ben nästa år!

Vridande vener på benen: inte bara ful utan också ohälsosamma. Att göra ingenting är verkligen inget alternativ, för de blir bara värre. Lyckligtvis är proceduren mycket mindre svår än tidigare.

Under min andra graviditet såg jag något dyka upp på min högra kalv. En startad åderbråck? Jag tappade omedelbart den idén med skräck. En åderbråck, det var inget för en ny trettiotalet. Så jag låtsades att venen inte var där. Men efter mitt tredje barns födelse, några år senare, kunde jag inte längre förneka det. En tjock, blå åderbråck kröp nu över min kalv. Jag hade ingen smärta eller obehag, men jag tyckte inte om det. Läkaren gav mig en remiss till en speciell klinik.

Tung känsla

Åderbråck är bland de tio bästa i läkarmottagningen. en av fyra vuxna får dem. De kan utvecklas när blodet från benen inte längre rinner ordentligt tillbaka till hjärtat. Blodet i venerna måste trotsa tyngdkraften på vägen tillbaka till hjärtat och lungorna. Dessutom, till skillnad från blodtrycket i artärerna, är blodtrycket i venerna lågt. Det är därför det finns ventiler på olika ställen i våra vener som förhindrar att blodet flyter tillbaka. Om dessa ventiler i benen går sönder, flyter blodet fortfarande tillbaka, venen kollapsar och åderbråck utvecklas. De är förtjockade och krökta och syns därför tydligt på benet.

Gravida kvinnor, personer med ett stående yrke (som frisörer och butiker) och äldre är mer benägna att utveckla åderbråck. Men huruvida du får dem eller inte kan också vara en ärftlig fråga. Mycket motion, särskilt promenader och cykling, hjälper till att förhindra åderbråck.

Åderbråck är inte bara ett kosmetiskt problem. På lång sikt orsakar det smärta och kan ge en rastlös, trött och 'tung' känsla i benen. Andra klagomål är kramp, klåda, missfärgning av huden, vätskeretention i benen och en ökad risk för trombos (en blodpropp i ett blodkärl).

Eftersom blodcirkulationen i åderbråck inte längre är optimal förses huden också mindre bra med blod. I slutändan kan detta till och med orsaka att huden dör, vilket resulterar i ett smärtsamt sår som läker dåligt: ​​ett öppet ben, den värsta komplikationen med åderbråck.

När du har åderbråck kommer du aldrig att bli av med den. En åderbråck försvinner inte av sig själv och kommer bara att bli värre. Och ju längre du väntar desto mer vändar venen och desto bredare blir den. Detta försvårar behandlingen och ökar risken för komplikationer. Förresten: om en åderbråck behandlas kan en ny åderbråck dyka upp på ett annat ställe.

Under kniven

Ett år efter läkarens remiss kan jag äntligen gå till ett samråd med en specialist. Medan jag står på en pall undersöker läkaren mina ben med duplex-skanningen, en slags ultraljudsmaskin för blodkärlen. Min blodcirkulation visas på skärmen. Det syns tydligt: ​​venen i min kalv fungerar inte längre ordentligt. Faktum är att blodcirkulationen störs från låret. Mina klagomål är nu bara av kosmetisk karaktär, men enligt min läkare är det fortfarande nödvändigt att ingripa, för annars får jag förr eller senare också fysiska klagomål.

Duplexskanning är den viktigaste utvecklingen de senaste åren. Tidigare använde kärlspecialister doppleranordningen, som också används för att höra barnets hjärtslag hos gravida kvinnor. Men med det kunde kärlspecialisterna bara uppskatta med örat vad som var fel med åderbråck. Nu kan de se mycket exakt hur stor åderbråck är och hur venen går: en slags karta över cirkulationssystemet.

Min läkare rekommenderar laserbehandling för mig: en operation där blodkärlet stängs med en laserstråle. Det är en effektiv metod som kan utföras på poliklinisk basis under lokalbedövning. Det låter lugnande. Men på You's timme är jag ändå ganska nervös. Jag lägger mig på ett behandlingsbord, mitt ben är täckt med sterila dukar, en operationslampa tänds: allt ser misstänksamt ut som en operation. Det börjar med att punktera venen och det måste göras utan anestesi. Det fungerar inte så bra. Efter tre försök ger läkaren upp. Hon gör ett litet snitt under anestesi för att nå venen. Följ sedan bedövningsinsprutningarna för hela benet. Enligt vissa kan du jämföra dessa injektioner med tandbedövningsmedel. Men under denna procedur injiceras också vätska; detta är nödvändigt för att kyla vävnaderna runt venen, annars skulle vävnaden drabbas av lasern.

Förband

Är jag en wimp? Jag tror att injektionerna är ganska genomsnittliga och det finns fortfarande många av dem. Efteråt har jag lite problem med själva proceduren. Högst stör jag mig av min levande fantasi: Jag ser ett slags lasershow i mitt ben. Omedelbart efter proceduren kan jag försiktigt - och lite skakigt - gå av bordet själv. I ett annat rum får mitt misshandlade ben några fler injektioner för att spraya bort de små ytliga venerna. Jag kan inte längre se en spruta! Då är mitt ben förbundet. Jag måste lämna dessa bandage i en vecka. Smärtan efter operationen är inte så dålig, ett smärtstillande medel är verkligen inte nödvändigt.

Frågan kvarstår: är behandling av åderbråck alltid nödvändig? Nej, för vissa åderbråck är bara kosmetiskt störande, så behandling är egentligen inte nödvändig. Läkare rekommenderar att ben med åderbråck undersöks regelbundet med en duplexskanning. Om åderbråckarna förvärras kan du ingripa i tid och förhindra allvarliga problem.

Ångar bort åderbråck

En relativt ny behandling är att "ånga bort" åderbråck. Som med laserbehandlingen värms venen inifrån. Detta stänger blodkärlet och löser problemet. Under ångbehandlingen införs ånga i venen via en 2 mm tjock tråd. Ångans temperatur är 120 ºC, vilket är mindre varmt än vid lasering. Detta gör antagligen ångbehandlingen mindre smärtsam och mindre blåmärken. En annan fördel: ångning är också lämplig för mycket krökta och tunna åderbråck.

Källor):
  • Plus Magazine