Charlotte Teunissen: "Vi vill spåra Alzheimers tidigare"

Framtiden för Alzheimers

Professor i neurokemi Charlotte Teunissen arbetar med sina kollegor på ett blodprov som kan användas för att upptäcka Alzheimers tidigare. Men om du har denna hjärnsjukdom, vill du veta det? Eftersom det inte finns något botemedel (ännu). "Det dåliga är: det blir värre."

Vad är Alzheimers?

"Alzheimers är en sjukdom i nervsystemet. Det är den vanligaste formen av demens, där glömska spelar en viktig roll. Bland annat påverkas korttidsminnet för fakta. Rumsminnet gör ofta inte längre vad det gjorde : personer med Alzheimers kan också Till exempel kan de ofta inte hitta sitt hem eller badrum. Vilka låtar de brukade älska eller det arbete de hade, kommer de ofta ihåg i början. Men vad de åt den morgonen ...? Som sjukdomen utvecklas, de utvecklar ofta beteendeförändringar som ångest och rädsla. Det dåliga är: det blir värre och det finns inget du kan göra åt det. Inte ännu. "

Vad behöver vi veta för att kunna göra något åt ​​det?

"För att göra detta måste vi först ha en uppfattning om vad som exakt händer i hjärnan. Det verkar som om Alzheimers vissa proteiner i hjärnan börjar klumpa ihop sig. Denna klumpning orsakar alla typer av processer för att spåra ur, varefter nervcellerna så småningom dör. "

Hur kan någon veta om så är fallet med honom eller henne?

"I några år har vi mätt detta, när man misstänker Alzheimers, genom att ta lite cerebrospinalvätska via en epidural. I den cerebrospinalvätskan ser vi hos personer med Alzheimers en förändrad nivå av proteinet" amyloid "och proteinet. "tau". vi har nu utvecklat på VUmc är ett test som låter dig se förändringarna i ett av dessa proteiner i blodet. "

Så precis som du mäter blodvärden för att se om du har diabetes, kommer du snart att mäta blodvärden hos läkaren för att se om du har Alzheimers?

"Därefter kan du fortfarande hänvisas till specialisten, ja, för mer omfattande forskning. Testet är fortfarande i forskningsfasen, men vi vill komma dit i framtiden. Det som är bra är att du kan vara där tidigt i detta sätt. "

Och ju tidigare du kommer dit ...

Idealt, ju mer du kan göra. Proteinförändringarna i hjärnan börjar år innan människor med minnesproblem når läkaren. Mer tillbaka. Ju snabbare du löser proteinproblemet, desto bättre. "

Vad kan lösningen vara?

"Det har gjorts storskaliga studier av läkemedel under en tid nu. Ett läkemedel stör bildandet av amyloidklumpar. Andra tacklar bildandet av tauklumpar."

Forskningen om Biogens läkemedel aducanumab, som riktar sig mot detta, har stoppats eftersom det inte fungerade ordentligt. Det är inte det första läkemedlet som misslyckas. Och nu då?

"Först och främst får vi inte ge upp, för Alzheimers sjukdom är en fruktansvärd sjukdom. Vi måste nu arbeta ännu hårdare för att lösa det. Vi kan åtminstone lära oss mycket av de misslyckade studierna. Hur man gör det då?, Är av naturligtvis frågan som berör alla. När gör dessa klumpar, eller plack, exakt? Kanske är plackerna slutstadiet av sjukdomen. Det kan innebära att vi måste ingripa tidigare i sjukdomsprocessen. För att göra det ännu mer komplicerat: koagel av amyloid är bara en del av sjukdomsprocessen. Kanske måste vi kombinera flera läkemedel för att stoppa sjukdomen. Kan det finnas en effekt om vi använder en kombination av anti-tau-behandling, antiinflammatorisk behandling och anti-amyloidbildning tillämpa?"

Det finns forskare som säger att amyloidteorin är för enkel för en komplex sjukdom som Alzheimers. Och att drogerna därför inte fungerar. Vad tycker du om detta?

Naturligtvis förklarar inte amyloidackumulering sjukdomen. Det finns alla typer av andra processer involverade, såsom inflammatoriska reaktioner i hjärnan. Och vad orsaken till denna sjukdom är. Som forskare ser vi bredare ut än bara amyloid. Det enda problemet är att hjärnan är ett komplext organ där vi bara kan göra mycket begränsad forskning. samla levande patienter. "

Antag att du kan ta det testet när som helst: vill du verkligen veta att du kommer att få Alzheimers om några år?

"Vi kommer säkert inte att använda testet på det här sättet, så länge det inte finns något läkemedel. Om du inte har något att göra mot det är det inte smart att testa mycket stora grupper av människor. Om resultatet är positivt orsakar det en mycket stress. Dessutom säger resultaten ingenting om när symtomen kommer att visas. Det är också möjligt att ditt minne kommer att fungera bra i många år framöver, även om proteinförändringar redan pågår. "

Men skulle inte ett sådant resultat motivera människor att leva hälsosammare?

"Det är en bra fråga för framtiden. Eftersom forskning visar att avkoppling, motion, att äta mindre fett och mer grönsaker kan hålla hjärnan frisk längre. Förväntar sig baserat på den åldrande befolkningen. Möjligen för att de har börjat leva hälsosammare. "

Du vet på nära håll hur denna sjukdom är.

"En av mina bästa vänner har Alzheimers - hon är bara 48 år. Det gav mig en helt annan syn på mitt arbete. Först bestod sjukdomen huvudsakligen av blodvärden och cerebrospinalvätska. Nu ser jag dagligen hur störande Alzheimers är. Min flickvän är. "Nu mamma på ett annat sätt för tonåren. Det är svårt när din mamma glömmer att du var ute med dina vänner i eftermiddag. När hon inte kan laga mat för dig längre, när hon bara haft det så mycket."

Ger det dig extra motivation i ditt arbete?

"Visst! Jag hoppas bara att dessa studier klarar nog så att hon också kan dra nytta av behandlingen. Men jag gör det också för folket efter oss. Och för deras vårdgivare. Det är också väldigt tufft för dem; du kör själv . Det är ingen slump att en av fem informella vårdgivare lider av utbrändhetsklagomål. Lyckligtvis kan min flickvän, hennes familj och jag också skratta åt det då och då. Livet kommer att bli väldigt svårt. "

Charlotte Teunissen (47) är chef för Neurochemical Laboratory vid Alzheimer Center och professor i neurokemi vid Amsterdam University Medical Center - den första kvinnan som innehar denna stol i Europa. Teunissen ansvarar för olika biobanker vid Amsterdam UMC, som spelar en viktig roll i neurologisk forskning. Hennes forskning fokuserar på sökandet efter ämnen i cerebrospinalvätska och blod som kan upptäcka sjukdomar. Förutom sin forskning om Alzheimers sjukdom bedriver Teunissen också forskning om andra hjärnsjukdomar.

Den här artikeln publicerades tidigare i juli / augusti-numret av Plus Magazine. Ännu inte prenumerant på Plus Magazine? Du kan bli prenumerant på ett ögonblick!

Källor):
  • Plus Magazine