'Choklad bra för ett träningspass'

BAARN - De som tror att en hälsosam livsstil innebär att du måste avvisa alla delikatesser kan andas lättnad. Forskning har visat att mörk choklad är en bra sportkompis.

Tidigare studier har redan visat att choklad kan vara bra för dig. Mörk chokladälskare har mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar och stroke. Effekten av choklad på sportprestanda hade dock aldrig undersökts.

Inaktiva möss
Forskare vid University of California gav äldre, inaktiva möss ett flytande koncentrat av kakaos huvudingrediens, flavonoiden epicatechin. En kontrollgrupp fick lika mycket vatten dagligen.

Löpband
Hälften av mössen placerades sedan på löpbandet en kort tid varje dag. Hälften av placebogruppen var också tvungen att komma igång. Målet med detta var inte att få mössen i toppform utan att få dem att röra sig igen. Efter femton dagar placerades alla djur på löpbandet för att springa tills de inte längre kunde. Biopsier togs också av musklerna i bakbenen.

"Vattenmössen" visade sig vara uttömda tidigare än "chokladmössen"; också hälften som hade tränat dagligen. De starkaste djuren var mössen som hade tränat dagligen och fått epicatechin. De var 50 procent längre på avstånd än kontrolldjuren.

Energiproduktion
Biopsierna visade att musklerna hos dessa möss hade producerat nya kapillärer och mitokondrier. Ju mer mitokondrier det finns i en muskel, desto mer energi kan extraheras från näringsämnena och desto bättre tål muskeln träning. Ökad mitokondriell aktivitet observerades hos både tränade och otränade möss.

"Det verkar som att musklerna är mycket mottagliga för just denna flavonoid", säger forskaren Francisco Villarreal från University of California. "Epicatechin ger tydligt aktivitet i muskelvävnaden, vilket främjar uthållighet."

Chokladbitar
Forskningen publiceras i The Journal of Physiology. Möss är naturligtvis inte människor, erkänner forskarna. Dessutom skulle folk naturligtvis inte få flavonoiden i sin renaste form utan i form av choklad. "Mycket epicatechin går förlorat genom bearbetning av choklad", säger Villarrael. "Mjölkchoklad innehåller nästan ingenting, medan den fortfarande är rikligt närvarande i mörk choklad."

Ett halvt kvarter
Så handlar det om bitar av mörk choklad? Tyvärr. Mer är inte bättre i det här fallet. Villarreal: "En mycket liten mängd räcker för att förbättra sportprestanda. Tänk på ungefär fem gram om dagen, ungefär ett halvt block. Större mängder upphäver effekten."

Källor):

  • University of California, San Diego School of Medicine

  • Journal of Physiology