'Cykling kan påverka manliga hormoner'

BAARN - Regelbunden cykling kan påverka deras reproduktiva hälsa hos män. Cykling stör hormonbalansen.

Forskare från UCLA School of Nursing skriver detta i European Journal of Applied Physiology. De baserade sina slutsatser på en studie av 107 studenter uppdelade i tre grupper: triatleter, cyklister och fritidsidrottare. Deltagarna fyllde i frågeformulär och forskarna tog blodprover från dem.

Cykling "Mängden könshormoner i blodet var klart högre hos de män som cyklade fanatiskt", säger forskare Leah Fitzgerald. "Vi har aldrig sett dessa resultat hos idrottare tidigare." Mängden östradiol i blodet var dubbelt så hög hos cyklisterna som triatleterna och fritidsidrottarna. Testosteronnivån var också högre.

Hälsa Det är första gången som forskning pekar i den här riktningen, så det är nödvändigt med uppföljningsforskning. Fitzgerald: "Vi måste se om vissa former av träning förändrar könshormoner. Detta kan påverka människors allmänna och reproduktiva hälsa."

Kräm Ett annat slående resultat var att nästan hälften av cykelmännen använde en kräm för att förhindra sadelsmärta och infektioner. Forskarna fann ett samband mellan antalet år att någon redan hade använt grädden och de förhöjda hormonnivåerna. Forskarna kunde inte säga om förhållandet var kausalt.

Källor):
  • UCLA