Campylobacter: otäcka bakterier

Förorening är vanligare än du tror

Att bli sjuk av kyckling, det är vanligare än du tror. Enligt konsumentguiden får 30 000 holländare feber och diarré varje år och så många som tio personer dör av att äta kyckling. Den stora faran? Nej, inte den välkända Salmonella. Campylobacter-bakterierna är nu den största syndaren.

Det finns 15 typer av campylobacter. Den viktigaste arten är campylobacter jejuni. Det är en bakterie som gillar att slå sig ner i kycklingens tarmar. Förresten, inte bara med kycklingar utan också med andra fåglar och grisar. Detta gör inte djuren sjuka, men bakterierna kan hamna på köttet under slakt. Och vi människor kan bli sjuka av det.

Matinfektion

Forskning från konsumentföreningen visade att campylobacter är mycket vanligt på kycklingkött: av de 40 kycklingfiléproverna visade sig inte mindre än 27 vara infekterade med denna bakterie. Kycklingens kroppstemperatur är 42 ° C och vid den temperaturen multiplicerar campylobacteren snabbast.

Vad sägs då om salmonella, de andra kända bakterierna? Detta är på väg ned, tack vare bra kontroller och åtgärder som vaccination av kycklingar. Enligt Nederländska näringscentret orsakar campylobacter mer matinfektioner än salmonella årligen. Klagomålen inträffar inte omedelbart efter att ha ätit, utan först efter 48 timmar till och med en vecka. Du får mag-tarmbesvär som magont och diarré och influensaliknande symtom, kända under samlingsnamnet campylobacter enterit. Det kan till och med finnas blod i avföringen och vissa människor har magkramper i flera veckor. Mycket ibland uppstår allvarligare komplikationer, såsom skador på nervsystemet (Guillain Barré syndrom), muskelsvaghet, tarminflammation och ledproblem. Men det här är sällsynt. Och inte alla är lika känsliga för föroreningar.

Uppvärmning genom och igenom

Hur håller du campylobacter från din tallrik? Det strängaste är att skära kyckling från menyn. Men ja, det är också något. Det bästa rådet är därför: laga kött noggrant, eftersom campylobacter dödas av matlagning, bakning och stekning. Var försiktig med korskontaminering. Om du skär kyckling på en skärbräda och sedan skär grönsakerna på samma skärbräda eller med samma kniv, kommer du också att förorena grönsakerna. Tips: köp en separat skärbräda för kött, i en annan färg! Rengör skärbrädan noggrant efter användning med varmt vatten och diskmedel. Tvätta händerna noggrant efter hantering och skärning av rått kött.

Campylobacter är tyvärr ganska motståndskraftig mot kyla: campylobacter kan också finnas i fryst kyckling. Tinavätskan från kyckling kan därför också vara full av dessa bakterier, var försiktig med den.

Var försiktig utomlands

Kycklingbönderna säger att de är uppmärksamma på problemet, men det är aldrig möjligt att utrota det helt. Se upp är fortfarande mottot. För övrigt är campylobacter inte bara ett problem i Nederländerna. I andra länder kan föroreningar också ske via frukt och grönsaker och till och med via kranvatten. Speciellt i Medelhavsländerna, Asien och Afrika. Det är att föredra att inte äta rå frukt och grönsaker där och bara dricka kranvatten om det har förklarats säkert.