Dans för att undvika fall

BAARN - Foxtrot, salsa eller rumba. Ballroom danslektioner två gånger i veckan säkerställer att äldre faller mindre. Det ger extra balans och styrka.
Falla är ett av de vanligaste hälsoproblemen hos äldre. Det är därför forskare vid University of Sydney började leta efter ett sätt att minska hösten. Enligt ledande forskare Dafna Merom kan dans minska förekomsten av fall med 37 procent.

Balans
Tidigare studier har visat att träningsprogram som stärker balans och styrka kan förhindra fall. Men enligt Merom är standardövningar inte det bästa sättet att uppnå optimala resultat. "Det finns trevligare alternativ som är lovande." Det är därför Merom kommer att introducera dans lektioner i 13 australiensiska vårdhem.
Komplex
"Dans är en komplex aktivitet. Den har kognitiva och sociala dimensioner. Därför kan den hjälpa till att ta itu med både fysiska och psykisk faktorer som kan leda till fall.", förklarar Merom. "Mindre studier har ofta visat att dans förbättrar äldres balans och rörlighet. Dessutom är dans roligt och socialt."
Med en stor studie vill Merom visa att dansprogram i vårdhem kan minska äldres fall och också förbättra kognitionen hos äldre.
Källor):
  • Medicinsk Xpress