Dansstolpe som ett träningspass

Polefitness

När du tänker på pole dance tänker du snart på halvnakna dansare och striptält. Nuförtiden hittar du dock en dansstolpe i många gym. Alla som är klädda och virvlar runt det gör pole fitness. Ofta gör du också övningar bredvid stolpen. På så sätt får du ett komplett träningspass.

Där andra konditionsformer ofta fokuserar på specifika muskelgrupper spelar koordinationen mellan de olika musklerna en viktig roll i polekondition. Teknik från traditionell pole dance kombineras med Gogo aerobics, gogo dance i aerobics stil.

En riktig sport
Dans på och runt en stolpe är en kombination av hjärt- och styrketräning. Dessutom bör dina rörelser naturligtvis se graciösa, smidiga och strömlinjeformade ut. Bra muskelkontroll spelar en viktig roll i detta. Och det är något som kräver lite övning.

Rörelserna du måste utföra och den kontroll du behöver göra kräver mycket av din kropp. Tänk inte för lätt på pole fitness. Det är inte för ingenting en riktig sport, komplett med världsmästerskap. Speciellt i början kommer du att drabbas av muskelsmärta dagen efter en intensiv träning. De som lyckas övervinna detta kommer så småningom att belönas med extra styrka, flexibilitet, en känsla av rytm och uthållighet.

Svänga i en grupp
Om du vill lära dig poledans är det bäst att gå till ett gym. Fler och fler idrottscenter har en pole fitness-kurs på programmet. Träningen sker vanligtvis i små grupper, under ledning av en erfaren pole dansare. Du kommer inte lätt att hitta män där, för pole fitness är (fortfarande) en riktig kvinnosport.

Efter en bra uppvärmning lär du dig de grundläggande teknikerna för pole dance. Social kontakt spelar en viktig roll under träningen. Dina medstudenter hjälper och uppmuntrar dig. Eftersom alla tittar på när du svänger runt stången är vissa tarmar en bonus. Lite smidighet kan inte heller skada, men du behöver inte vara en riktig förvrängare.

Hemma på bålen
Gillar du det så mycket att du vill göra det hemma? Som kan. Du kan beställa din egen stolpe på internet. Från cirka 250 euro har du en mobil stolpe som du kan fixa mellan golvet och taket. För dem som har lite mer att spendera finns det rörliga där stången är fäst vid en liten scen. Båda typerna är enkla att installera och finns i olika längder och för olika golv- och takmaterial.

Bra instruktioner är också mycket viktiga för pole fitness. Det finns flera DVD-skivor som hjälper dig att behärska teknikerna för pole dance. Och vad tillhör mer pole fitness? Musik förstås! Helst med en fin och stark takt som ger dig en extra boost.