DASH diet: bra för hjärtat och blodkärlen

Sänka högt blodtryck med diet

För högt blodtryck - högt blodtryck - ökar risken för hjärt-kärlsjukdom. En hälsosam livsstil är viktig för att minska risken för sjukdomar. DASH-kosten kan spela en viktig roll i detta.

För högt blodtryck: mer än 15 procent av holländarna lider av det. Naturligtvis finns det läkemedel som styr blodtrycket, men du kan också göra mycket själv. DASH-dieten hjälper dig med det.

DASH diet och mindre salt

DASH-kosten utvecklades i Amerika och akronymen DASH står för Dietary Approaches to Stop Hypertension. Flera stora studier har redan visat att denna diet sänker högt eller något förhöjt blodtryck. Baserat på amerikansk forskning rekommenderar Dutch Heart Foundation att kombinera DASH-kosten med ett lägre saltintag, eftersom salt har en negativ effekt på blodtrycket. Den amerikanska studien visade att personer med högt blodtryck genom att följa DASH-dieten i kombination med mindre salt uppnådde till och med samma resultat som med blodtryckssänkande läkemedel.

DASH diet: vad äter jag?

DASH-kosten betonar frukt och grönsaker. Mejeriprodukter ska vara magra och du äter också mycket fullkorn, fullkorn, fisk, fjäderfä, nötter och frön. Rött kött, tillsatt socker och sockerhaltiga drycker är begränsade så mycket som möjligt. Detsamma gäller salt och mättade fetter. Som med de flesta andra dieter ser du också med DASH att du äter små portioner under dagen.

DASH-kosten har många likheter med riktlinjerna från Nederländerna Nutrition Center och riktlinjerna för en hälsosam kost 2015 från Health Council.

Gå ner i vikt med DASH?

Även om att gå ner i vikt är inte målet med DASH-kosten, i praktiken går många ner i vikt. Detta beror troligen på att högt blodtryck ofta går hand i hand med fetma: i det ögonblick som någon som är överviktig börjar äta hälsosammare, kommer skalorna också att visa det. Om du också börjar träna mer samtidigt som DASH-kosten kommer effekterna när det gäller viktminskning naturligtvis att bli större.

Recept

Du hittar mycket information på den - förresten ganska snygga - officiella webbplatsen för DASH-dieten. För att få tillgång till alla ins och outs, en personlig näringsplan och en e-bok med 162 recept måste du betala: 67 €, eller - med rabatt - 47 €. Men en "100 procent inte nöjd, pengarna tillbaka" -garanti ges i 60 dagar.